Odmor koji će se pamtiti

Preporučujemo posetu Matjaževom imanju (3 km od Otočca), gde će vas meštani dočekati u narodnoj nošnji. Nakon dočeka, razgledaćete nedavno renoviranu kuću staru 150 godina, a još zanimljivije biće u podrumu, gde će vas vlasnik dočekati uz veselu napojnicu. Na starom drvenom podu videćete  prezentaciju „Priča o Cvižeku“. U njemu će vam  se predstaviti i sam cviček u sedam činova, a upoznaćete i istoriju vina, vinarije, priče i legende… Nakon toga sledi degustacija sastojaka cvičeka: dolenjski beli, plavi tamjan i zametovka. Probaćete i hleb od heljde sa orasima i domaćim sirom. Degustaciju ćete završiti sa kraljem cvičke – najboljom cvičkom sezone. Po završetku programa vozićete  se do vinske planine Grčevje, gde ćete  videti stare autentične škatlarske zidane građevine.  Četiri  su jedna do druge: drvena, laminatno-drvena i kamena. Ovde ćemo upoznati priču o dolenjskim zidanim kućama i butik vinogradarstvu. Posetićemo i vinoteku i stari podrum iz 1848. godine, gde će nas vlasnik dočekati čašom specijalnog organskog vina i dati izveštaj o berbi.

Kuća stara 150 godina, renovirana u originalnom stilu sa prirodnim materijalima (kamen, drvo, slama), sa 100 i više godina starom opremom, zidanim šporetom i krušnom peći, saunom, podrumom, očarava svakoga, koji cene nasleđe i žele da se na neko vreme usele u život naših prabaka i pradeda. Goste na domaćinstvu dočekaće Ana Pavlin, vinska kraljica Slovenije 2020.Matjaževa okućnica rezultat je brižljivog rada porodice Pavlin, koja se prvenstveno zalaže za očuvanje kulturne baštine slovenačkog sela, a istovremeno impresionira goste izuzetnim kulturnim i prirodnim bogatstvom Slovenije.

Priča je počela 1998. godine, kada smo odlučili da kupimo komšijinu (Bučarevu) kuću, priča najstariji Pavlin i dodaje:  Kuća je bila u veoma lošem stanju, u početku smo čak planirali da je srušimo i zasadimo voćnjak, ali smo kasnije, s obzirom na to da su takve kuće već prava retkost, odlučili da kuću renoviramo. Prilikom renoviranja sledili smo savete Zavoda za zaštitu kulturnog nasleđa. Istovremeno, spasili smo od uništenja Mirtkov stog sena iz Mačkovca i postavili ga na drugu stranu puta. U međuvremenu se ukazala prilika da se kupi 200 godina star drveni pod (štala), koji smo doneli sa Planine nad Sevnicom i postavili iza kuće. Time su postavljeni temelji za početak stvaranja turističkog proizvoda.

Kada smo 2006. godine završili renoviranje, počeli smo da razmišljamo kako da kuću uvrstimo u turističku ponudu. Kako se samo renoviranje kuće nije činilo dovoljno velikim potencijalom za atraktivnu turističku priču, rešenje smo našli u cvičeku, ponosu Dolenjčana. Godinu dana smo sakupljali fotografije, proučavali raznu stručnu literaturu i na kraju pripremili Priču o Cvižeku. Priča u sedam činova predstavlja istoriju vina, mecene vina, jela, govori o proizvodnji i podrumarstvu, uključuje neke legende i daje posetiocima osnovna znanja o vinu. Vino je jedino piće kojim nazdravljamo, piće koje je kroz istoriju izuzetno cenjeno i koje je imalo važnu ulogu u svakodnevnom životu, poslu, proslavama… Gosti mogu da pogledaju priču na devet svetskih jezika.

Kasnije  2008. godini za renoviranje doma i osmišljenu turističku ponudu dobili smo nagradu Srebrni sejač Turističke organizacije Slovenije za drugi  najinovativniji turistički proizvod u Sloveniji.

Ali to je bio samo početak. Usledila je dalja kupovina.  Kupovina Zidanice Škatlar 1*** (vlasnik Zupančič iz Sela pri Štravberku) u vinskoj planini Grčevje, dva kilometra od okućnice. I ovo smo obnovili pod nadzorom Zavoda za zaštitu kulturnog nasleđa. Zidani objekat ima kameni podrum, a gornji deo je drveni. Pored klasičnog smeštaja, nudi i dva ležaja direktno pod slamnatim krovom. U vinskom podrumu smo postavili mini spa centar sa saunom, tušem i ležaljkama, a napolju smo postavili i vruću drvenu kadu.

Usledila je izgradnja Škatlara 2*** – kuće koju je prethodni vlasnik preneo sa Vratnih pri Šentjernej, a mi smo je sagradili na mestu gde je nekada bila kuća. Naravno, nema zidane kuće bez podruma, pa smo dodali i mali vinski podrum. Zidanu kuću smo opremili u tradicionalnom stilu i takođe ima slamnati krov.

Kasnije je usledila kupovina i drugih kuća.

-Pošto smo širili i vinogradarstvo, bio nam je potreban novi prostor za vinogradarsku opremu: kontejnere, kace, prese, cisterne, traktor… Zato smo za ovu namenu iskopali prostor u blizini u zemlji. Pojavila se prelepa terasa koju smo kasnije zatvorili i opremili potrebnom opremom za razne prezentacije, radionice, sastanke…

Ostao je još jedan objekat: drvena koliba stara više od 200 godina, koju smo doneli iz Kočarije, gde je nekada živela naša baka, i postavili pored vinograda i pokrili slamom. Ovaj će dobiti sadržaj u narednim godinama…

Naravno, naša ponuda nije zasnovana samo na tradicionalnim sadržajima, već pre svega na iskrenom odnosu prema gostima koji nam dolaze. Dočekujemo sve, grupe ili pojedinca, domaće ili strance, sa velikom radošću, uslužimo dobrodošlicu (domaći hleb, salama, kobasice, sir…), vodimo ih u vinski podrum, a jednom nedeljno ih obično pozovemo i do Matjaževog doma, gde im je dat detaljan prikaz života u dolenjskom selu, a naravno i Slovenije, njene izuzetne lepote i ponude koju vredi posetiti. Zato imamo dosta povratnika u našem zidanju, što nas veoma raduje, ističe za kraj naš sagovornik.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

12.07.2024.

Stara planina na korak od vas! Poseti ,,Stara planina INFO“

13.02.2024.

TOP 10 PREPORUKA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE KAKO DA UNAPREDITE POSAO

31.01.2024.

Avantura počinje ovde od 22. do 25. februara 2024

30.11.2023.

Otvoren Sajam turizma u Novom Sadu

08.11.2023.

14. „Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma

24.07.2023.

Međunarodni sajam turizma biće priređen u novom terminu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca