Dovršite poslove na pčelinjaku

U septembru bi trebalo obaviti još dodatno prihranjivanje pčela, pregledati zajednice kojima treba hrane, jer u proseku pčelama treba ostaviti 15-20 kg hrane. Ko je izvadio med trebalo bi to nadoknaditi šećernim sirupom.

U septembru dok još vremenski uslovi dozvoljavaju poželjno je obaviti kontrolu varoe i treba uključiti i neke preparate protiv varoe. Sa prihranom u septembru treba biti pažljiv jer može doći do grabeži bez puno prosipanja sirupa jer u ovo vreme slabo ima nektara u prirodi pa pčele konstantno jure za hranom.

U ovo vreme moramo suziti leta jer nema paše i može doći do borbe pčela između sebe oko hrane i koja zajednica je slaba ta obično strada od grabeži.

Poslovi koji se mogu obaviti u septembru:

– dopuna zimskih zaliha (do 15. septembra)

– spajanje slabih društava sa jačim

– kontrola rasporeda rezevne hraje i kvaliteta medne kape

– regulisanje otvora leta

– kontrola prisustva varoe

– zamena oštećenih nastavaka, podnjača i zbegova

– odlaganje starog saća i pretopljavanje

Potrebno je u toku meseca septembra, ako pregledamo društva, posebno obratiti pažnju na opasnu bolest zatvorenog legla – američku kugu. Zbog smanjene površine legla simptomi su lakše uočljivi. Ova bolest se prepoznaje po raštrkanom leglu, ulegnutim voštanim poklopcima legla koji su promenili boju i imaju rupice na sredini. U takvoj ćeliji larva je istrunula, razvlači se i uglavnom ima neprijatan miris. Ovakvi slučajevi se odmah prijavljuju udruženju pčelara i nadležnoj veterinarskoj ustanovi.

Posle toga postupa se po nalozima veterinarskog inspektora. Jednoj prosečnoj pčelinjoj zajednici potrebno je oko 15-20 kg meda za prezimljavanje. Veće količine hrane u košnici tokom zime poboljšavaju toplotni režim i mikroklimu jer med akumulira toplinu i sprečava naglu promenu temperature u košnici. Pčelinje zajednice povećavaju broj stražarica na letu i čak propolisom smanjuju ulaze u košnicu. Pčelinje zajednice koje su kvalitetno pripremljene za zimovanje u ovom periodu nemaju trutova u košnici.

Iskusni pčelari koriste jedan proveren trik protiv osa. Pola plastične flaše napunite pivom i zakačite je za grane okolnog drveća. Privučene mirisom piva ose će kroz uzak grlić ulaziti u flašu ali neće moći da izađu pa će se jednostavno udaviti i uginuti.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.07.2024.

Varoa i njeno suzbijanje

05.07.2024.

Šta veže sve pčelare u regionu

26.06.2024.

Za pčelarstvo 30 miliona dinara

24.06.2024.

Pojilo za pčele

17.06.2024.

Postavlja se platforma za kontrolu autentičnosti meda

04.06.2024.

Pčelari nema odmora

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca