Vinarija NIKAD nije kasno

Vinska publika ima priliku da uživa u posebnoj recepturi koju je Andrija Jakšić master enologije u saradnji sa doktorom enologije Markom Malinćaninom pripremio, a posebnost receptu osim ekspretize dodaje emotivna komponenta – ovo vino simbolično predstavlja vezu između oca i sina, i pomiruje generacijski jaz.

“Mnogo je faktora uticalo na to da se bavim vinogradarstvom. Kao prvo grad Štutgart, kraj gde sam živeo i odrastao, je vinski kraj u kome se nalaze mnogo poznatih vinarija kao i lepih vinograda. Ti divni prizori vinograda su me već od malena mnogo fascinirali i to je sigurno imalo jaki uticaj na odluku koju sam godinama kasnije doneo. Isto tako mnogo volim prirodu i ručni rad i oduvek sam hteo da naučim posao u kome su vidljivi rezultati. I na kraju sam došao do vinarstva, govori Andrija Jakšić, i dodaje:

“Nemački sistem školovanja je sličan starom sistemu usmerenog obrazovanja u Srbiji. S tim što je celo školovanje u dualnom sistemu. Dualni sistem u Nemačkoj znači da je teorija u školi usko povezana sa praksom na terenu. Tako da sam već od 16 godine krenuo u specijalizovanu školu za vinarsto i paralelno radio u raznim vinarijama i tako usvajao znanje cele proizvodnje vina. Nakon završene škole sam dobio zvanje vincera koje bi značilo vinarski tehničar”.

-Nakon toga sam dobio priliku da dve godine vodim celu proizvodnju u poznatoj vinariji Knauer blizu Štutgarta. Tada sam prvi put samostalno pratio ceo ciklus vegetacije, berbe i obavljao sve tehnološke korake proizvodnje vina u podrumu, flaširanja i marketinga. U jesen 2014. god sam na državnom institutu za razvoj tehnologije vinogradarstva i enologije upisao master studije. Napomenuću da se na tom fakultetu master studije takođe rade u dualnom sistemu. U toku 3 godine studiranja i prakse sam obišao puno vinarija i vinograda u Evropi i na kraju školovanja osvojio titulu „Master Enologie“. 2016. godine sam krenuo da kreiram vrhunska vina za svog oca, ali i za sve ljubitelje vina…

Kao proizvođači znamo da se, nikada ne može pretvoriti loše grožđe u kvalitetno vino. U suštini, u podrumu nije moguće poboljšati kvalitet grožđa, već samo sačuvati postojeći kvalitet. Prema tome, naša vinova loza se već u vinogradu tretira sa najvećim poštovanjem i pažnjom.

Jedan od naših najvažnijih ciljeva u vinogradarstvu jeste da sačuvamo prirodne plodnosti zemljišta. Grožđe može u potpunosti razvijati potencijal samo ako se uzima u obzir ceo sistem, a to znači: zemljište, loza, klima, flora i fauna, kao i vremenski uslovi.

 

Da bi se proizvelo čisto i dobro vino, neophodno je više pažljivih koraka i postupaka. Uz mnogo senzibilnosti i strpljenja, mi gledamo da pažljivo pratimo ciklus vegetacije, uvek spremni reagovati na promene spoljnih okolnosti. Savremena tehnologija uz kombinacijom tradicije, omogućavaju nam da na kraju kreiramo jedinstveni stil  „Nikad nije kasno“ vina.

Andrija Jakšić,  osvojio je zlatnu medalju za vrhunski kvalitet svog vina Nikad nije kasno na otvaranju 86. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu.

I za kraj Andrija ističe:

Za sazrevanje našeg vina upotrebljavamo drveni burad – barik burad.  Još su Kelti koristili bačve od drveta za skladištenje vina i drugih tečnosti. Tokom vekova, ova tehnika skladištenja je jako napredovala, a vremenom  se pokazala kao najbolja metoda za sazrevanje crnih vina u vinskoj industriji.

Na taj način, mi možemo našem vinu dati konačnu formu.

Ovaj skok kvaliteta rezultat je važnih faktora :

– izbor drveta, stepen „tostinga“ i vreme skladištenja.

Barik burad su iznutra nagorela vatrom različitog stepena – tzv. tosting.

Efekat „tostinga„ i hrast obogaćuje vinu sa različitim sastojcima i omogućavaju kiseoniku da prodire kroz hrast i tako pruža umerenu i pozitivnu oksidaciju vina. Takođe, tanini koji dobro utiču na strukturu vina u ustima oslobađaju se iz drveta i dodaju sastavu vina. Na ovaj način vino postaje kvalitetno, složeno.

Pored toga, nije moguće sazrevanje svakog crnog vina u bariku. U suštini, vinu je potrebna dovoljna struktura, tako da se arome hrastovog drveta usklade sa sortom. Stoga, vina lošeg kvaliteta ne mogu se poboljšati samo čuvanjem u bariku.

 

„Nikad nije kasno„ vino koje sazreva u barik buradima razvija razne karakteristike. Pored vočne aromatike koje vino ima zahvaljajući izbora sorta često se u njemu osećaju i arome cimeta, vanile, suvih karanfila, karamela i prženih badema. Kroz sazrevanje u bariku, sortni karakter našeg vina kombinuje se s karakteristikama drveta i stvara savršen proizvod.

Naše vino je sazrevalo 18 meseci u buradima srpskog hrasta.

 

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.04.2024.

Vina sa dušom iz vinarije „Srž“

13.04.2024.

Sajam „Vinska vizija Otvorenog Balkana“

03.04.2024.

Jedna od najprestižnijih vinskih manifestacija u Srbiji biće održana 5. i 6. aprila u Kragujevcu

27.02.2024.

Gde je najbolje čuvati vino

23.02.2024.

Novosadski festival vina „Wine Fest“

12.02.2024.

Otkrivamo vam  šta znače oznake na etiketama na flaši

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca