Bodljikava kruška sočno ukusno i lekovito voće

Južno od Sicilije, istočno od Tunisa, i severno od Libije na samom jugu Evrope okružena Sredozemnim morem nalazi se mala ostrvska zemlja Malta. Za Feničane ona je bila „skriveno mesto“ odnosno Melita kako je bilo izvorno ime ove države.

Upravo pod imenom Melita na ostrvu se proizvodi liker od bodljikave kruške koja je plod jestivog kaktusa. Po obliku i izgledu podseća na krušku samo ima različite boje, od zelene do ljubičasto-crvene. Zbog lekovitih svojstava bodljikave kruške porastao je uzgoj ovog kaktusa koji na Malti raste svuda kao korov. Osim ploda jestivi su i „jastučići“ odnosno modifikovani listovi ovog kaktusa koji je bogat sokovima i vodom.

Bodljikava kruška (lat. Opuntia),  je plod koji raste na vrhu kaktusa koji može da dostigne visinu do 5 metara. Raste na područjima sa tipično toplom klimom uključujući Centralnu i Južnu Ameriku, južne delove Afrike i na Mediteranu, tačnije na Malti. U pitanju je višegodišnja žbunasta biljka koja je poprimila odlike korova i adaptirala se na izuzetno nepovoljne uslove i sušu kako bi preživela. Imaju modifikovane debele i sočne duguljaste ili oble listove koji su zaštićeni oštrim krupnim i sitnim bodljama koje se lako kače na kožu ili odeću. Listovi su obloženi voštanim epidermom koji reflektuje sunce, što je još jedan od načina da se zaštite od suše. Prvi put cvetaju tek između prve i druge godine života i to početkom maja, a boja cveta može biti bela, crvena ili žuta. Plodovi sazrevaju od avgusta do oktobra, i zaštićeni su debelom korom koja može biti zelena, narandžasta ili ljubičasto-crvena sa oštrim bodljama pa ih treba oprezno brati. Nakon što se plod ubere, a pre ljuštenja, drži se u frižideru nekoliko sati kako bi se kora lakše skinula. Umotan u aluminijumsku foliju plod bodljikave kruške može u frižideru da ostane svež i više od 7 dana. Plod se ljušti oprezno i u  rukavicama kako bi se ruke zaštitile od bodlji.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nakon što se skine kora sa ploda dolazi se do mekane, mesnate i izuzetno ukusne unutrašnjosti čija boja može biti od svetlo žute do bogate, zlatne ili rubin boje. Bodljikava kruška ima slatko-kiselkastu aromu i po ukusu najviše podseća na lubenicu. Meso ploda je sočno sa hrskavim semenkama i sadrži beta karoten, gvožđe, vitamine B kompleksa, kalcijum, magnezijum i dobar je izvor vitamina C. Seče se i jede sveže, kao dodatak salati ili u kombinaciji sa slanim jelima. Koristi se i za proizvodnju sokova, džemova, za slatko ili čuveni malteški liker Melita. Prilikom jela sirovog ploda bodljikave kruške treba biti oprezan sa semenkama jer mogu biti izuzetno tvrde pa je najbolje da ih ne gutate.

Legenda kaže da su bodljikavu krušku za jelo ali i lečenje proslavili vitezovi malteškog reda svetog Jovana. Oni su se na Malti naselili i pronašli dom nakon odluke Karla V Habzburškog 1530. godine koji je vitezovima ustupio Maltu kao trajno utočišta. Zauzvrat vitezovi su kralju plaćali simboličnu „kiriju“ i svake godine su mu slali po jednog izdresiranog sokola. Koliko su bodljikave kruške popularne u ovoj zemlji svedoči i podatak da se ovaj kaktus od 1975. do 1988. nalazio i na jednom od grbova ove države pored sunca i čamca kao simbola Malte.

Na Malti bodljikava kruška se već vekovima koristi u narodnoj medicini kao lek protiv opekotina od sunca, za lečenje bolova u stomaku, kod upala i ujeda insekata. Sok od ove vrste kaktusa tradicionalno se koristi za skidanje temperature, a pulpa ploda za probleme sa jetrom, čirom na želucu, gastritisom ili dijarejom.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Naučnici su se tek poslednjih nekoliko godina zainteresovali za ovo voće koje je deo tradicionalne meksičke kuhinje. Brojna istraživanja su pokazala da je zahvaljujući svojim nutritivnim osobinama bodljikava kruška izuzetno zdrava. Sprečava začepljenje arterija i čuva kardio – vaskularni sistem. Zahvaljujući jednoj vrsti alkaloida ovo voće je pravi eliksir za srce jer deluje povoljno na snagu i dužinu srčane kontrakcije pa se preporučuje svim onima koji pate od srčanih obolenja. Plod ovog voća sadrži brojne efikasne hemijske sastojke koje koriste farmaceutske laboratorije u medicinske svrhe. Od semenki bodljikave kruške se pravi ulje koje ima sjajne efekte u podmlađivanju kože i očuvanju mladolikog izgleda.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

26.03.2024.

Cvetovi ove voćke daju obilje nektara i cvetnog praha

11.05.2023.

Reč struke o proizvodnji kruške

26.04.2023.

Sokovi za zdrav život

04.04.2023.

Domaća sorta za komercijalne zasade

25.01.2023.

Sačuvajmo autohtone sorte krušaka kalemljenjem

28.11.2022.

Kako se boriti sa kruškinom buvom

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca