Cvetovi ove voćke daju obilje nektara i cvetnog praha

Kruške pripadaju porodici ruža i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i dužini skladištenja. Dobar su izvor dijetalnih vlakana koja lekovito djeluju na zdravlje probavnog, a zatim i kardiovaskularnog sistema čoveka. Uzgajaju se na plantažama, u vrtovima i voćnjacima, a u divljem obliku rastu u šumama. Cvetanje kruške traje 20 dana, od marta do aprila, u zavisnosti od vremenskih uslova, kao i od sorte. Cvetovi kruške daju obilje nektara i cvetnog praha. Pčele rado obilaze cvetove kruške. Količina nektara zavisi od broja sadnica i vremenskih prilika, kao i udaljenosti od pčelinjaka. Najbolje luči nektar po mirnom vremenu, bez vetra i temperaturama iznad 15 stepeni.

Kruška cveta pre jabuke i dunje. Dešava se cvetanje kruške sa trešnjama i višnjama. To je zapravo voćni med. Voćni med  je kvalitetan.

Pčelinjim zajednicama je kruška značajna.

Kruška je bogata vitaminima i veoma dobra za srce jer je plod bogat kalijumom.

Kora kruške, kao i plodovi, su zanimljivi stršljenovima. U kori se nalaze kiseline i mnogi sitni insekti je obilaze i konzumiraju kao hranu. To je razlog da ne sadimo kruške u blizini pčelinjaka.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.04.2024.

Aleksandar Ivković: Potreban nam je Institut za pčele

15.04.2024.

Ne propustite ove radove na pčelinjaku

09.04.2024.

Saradnja ratara i pčelara mora da postoji

28.03.2024.

Problemi zbog nektara gloga

13.03.2024.

Dobra vest za pčelare

11.03.2024.

Zašto je mart kritičan u pčelarstvu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca