Cvetovi ove voćke daju obilje nektara i cvetnog praha

Kruške pripadaju porodici ruža i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i dužini skladištenja. Dobar su izvor dijetalnih vlakana koja lekovito djeluju na zdravlje probavnog, a zatim i kardiovaskularnog sistema čoveka. Uzgajaju se na plantažama, u vrtovima i voćnjacima, a u divljem obliku rastu u šumama. Cvetanje kruške traje 20 dana, od marta do aprila, u zavisnosti od vremenskih uslova, kao i od sorte. Cvetovi kruške daju obilje nektara i cvetnog praha. Pčele rado obilaze cvetove kruške. Količina nektara zavisi od broja sadnica i vremenskih prilika, kao i udaljenosti od pčelinjaka. Najbolje luči nektar po mirnom vremenu, bez vetra i temperaturama iznad 15 stepeni.

Kruška cveta pre jabuke i dunje. Dešava se cvetanje kruške sa trešnjama i višnjama. To je zapravo voćni med. Voćni med  je kvalitetan.

Pčelinjim zajednicama je kruška značajna.

Kruška je bogata vitaminima i veoma dobra za srce jer je plod bogat kalijumom.

Kora kruške, kao i plodovi, su zanimljivi stršljenovima. U kori se nalaze kiseline i mnogi sitni insekti je obilaze i konzumiraju kao hranu. To je razlog da ne sadimo kruške u blizini pčelinjaka.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

05.07.2024.

Šta veže sve pčelare u regionu

02.07.2024.

Pčelari do petka mogu da se prijave za subvencije po košnici

26.06.2024.

Za pčelarstvo 30 miliona dinara

24.06.2024.

Pojilo za pčele

17.06.2024.

Postavlja se platforma za kontrolu autentičnosti meda

04.06.2024.

Pčelari nema odmora

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca