Koliko je kupini potrebno vode

Godišnje potrebe za vodom kupine iznose 500-600 mm, a veći deficit vode koji treba nadoknaditi usled nedostatka padavina iznosi 100-150 mm.

Za uspešno gajenje, obilno i kvalitetno plodonošenje kupine, neophodno je obezbediti optimalan nivo zemljišne vlage. Posebno zahtevan period je od fenofaze cvetanja pa do pune zrelosti plodova, odnosno od početka juna do oktobra meseca. To je i period sa najvišim dnevnim temperaturama, koje prati intenzivan porast izdanaka i sazrevanja plodova. U najvećem broju voćarskih rejona to je avgust mesec, kada je, statistički, malo kišnih padavina. Izuzetak su predeli koji imaju tokom vegetacije više od 400 mm padavina. Oni su u našoj zemlji vrlo retki, sa nesigurnim kišama, pa se može smatrati da za profitabilno gajenje kupine jedna od neophodnih mera je i navodnjavanje.

U aridnim (bezvodnijim) područjima u zasadima kupine bez navodnjavanja značajno se umanjuje rod, koji je sitniji, lošijeg kvaliteta, dok cela biljka je slabijeg imuniteta i usporenog razvoja izdanaka. Zato se u ovim zasadima najčešće preporučuju: sistem „kap po kap“; navodnjavanje brazdama; plavljenjem i veštačkom kišom.

Kao i za većinu voćarskih kultura sistem kap po kap  tehnički je najpogodniji, najekonomičniji po potrošnji vode i mogućnosti fertirigacione ishrane zasada kupine (rastvaranjem đubriva za prihranu). Štedi vodu, lako se montira, rasklapa i prenosi na potrebna mesta. Zavisno od klimatskih i orografskih činioca, zemljišna vlaga može se uskladiti regulisanjem protoka vode od 1,5 do 8  l/m za  jedan sat, koja se može i dopremati u cisternama, kacama i na druge načine. Ovakav sistem ne dozvoljava kvašenje lišća i plodova, a samim tim mnogo manje je prisustvo patogena. Instalira se uz postavljen naslon na 0,5 m visine, ili položen po zemlji, obezbeđujući stalnu, optimalnu vlažnost zemljišta u špaliru. Profesionalni uzgajivači kupine obavezno ga postavljaju uporedo, ili nakon zasnivanja zasada, imajući u vidu da ovaj vid navodnjavanja nije preterano skup (sa adekvatnom kaptažom vode) i brzo se isplaćuje.

Navodnjavanje brazdama karakteristično je za zasade u blizini reka, ili drugih većih izvorišta. Izvodi se usmeravanjem toka vode u napravljene brazde (širine oko 20 cm), koja, zavisno od nagiba terena postepeno natapa površinu špalira, ne kvaseći nadzemni habitus voćke.

Za bolji efekat navodnjavanja, ukoliko je na raspolaganju velika količina hemijski ispravne i ne preterano hladne vode, primenjuje se plavljenje cele površine voćnjaka. Potrebno je, zavisno od vlage zemljišta, starosti i bujnosti zasada, od 4 do 5 zalivanja sa oko 450 m³/ha vode za oko dve nedelje.

Takođe, kvalitet vode mora biti prioritetan. Ne sme se koristiti suviše krečna, zamućena, bakteriološki zagađena voda, brojnim hemijskim agensima, teškim metalima, radioaktivnim česticama, patogenim mikroorganizmima i drugim štetnim materijama. Suviše ustajala, tehnički neispravna voda nije dobar izbor za ove namene.

Za sam efekat navodnjavanja i zdravstveni moment voćke, preporučljivo je ovu meru vršiti u kasnim večernjim, ili ako to nije moguće, u vrlo ranim jutarnjim satima. Radi boljeg čuvanja vlage korisno je zemljište plitko obraditi razbijanjem pokorice i eliminisanjem korovske flore.

Sistem veštačke kiše koristi se na većim plantažama samo u nužnom izboru, jer ima više nedostataka. Stalnim vlaženjem cele biljke omogućuje se i značajniji razvoj bolesti i korovskih biljaka, dok u fazi zrenja podstiče i razvoj truleži plodova.

Broj i vreme navodnjavanja zavise od količine padavina u rejonu. U nešto sušnijim područjima prvo navodnjavanje obavlja se početkom juna- fazi cvetanja i početka intenzivnog porasta plodova. Drugo se vrši desetak dana pred zrenje, a treće u drugoj ili trećoj dekadi avgusta- tj. u vreme punog zrenja plodova. U praksi je malo zastupljeno, ali i veoma značajno navodnjavanje početkom septembra, koje omogućuje bolje diferenciranje cvetnih pupoljaka i pripremanje „roda“ za narednu godinu.

Veoma je važno i da se, u skladu sa feno fazom kupine, kao i adekvatnom vlagom u zemljištu, na vreme prekine sa navodnjavanjem, da bi se voćke odgovarajuće pripremile za zimsko mirovanje.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca