KAKO IZVRŠITI REGISTRACIJU PROSTORIJA U DOMAĆINSTVU ZA PAKOVANJE I PUNJENJE MEDA

Ovih dana u PSSS Kragujevac imamo intenzivnije interesovanje poljoprivrednih proizvođača o načinu registracije prostorija u domaćinstvu za punjenje i pakovanje meda. Naime, registracija objekata je obavezna od 2019 godine prema Pravilniku o registraciji, odnosno odobravanju objekata za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla. Međutim kako to nije bilo uslovljeno od strane otkupljivača meda, taj Upis u registar je uglavnom bio prolongiran. Sada je uslov od strane otkupljivača meda da poljoprivredni proizvođači budu upisani u Registar objekata, stoga je i interesovanje na ovu temu veće. U nastavku je objašnjenje za upis objekta u Registar objekta za punjenje i pakovanje meda.

Prilikom podnošenja zahteva za registraciju objekta u domaćinstvu u kome želite da punite i pakujete med u domaćinstvu neophodno je sledeće:

1)Popunjen Zahtev za upis u registar objekata (obrazac 1.) iz Pravilnika o registraciji, odnosno odobravanju objekata za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla (“Sl.gl.RS”59/19), Pravilnik mozete pogledati na linku Uprave za veterinu: www.vet.minpolj.gov.rs/legislativa/pravilnici/Pravilnik o registraciji.pdf , a možete se obratiti i svakoj PSSS radi preuzimanja Zahteva. U prilogu ovog teksta je Obrazac Zahteva.

2)Originalna uplatnica (republička administrativna taksa, tar.br 1,19 na iznos od 1990,00 rsd) na ziro racun 840-742221843-57, Budzet RS, poziv na broj je šifra opštine na mestu gde se vrši uplata. (Šifarnik opština izvestaji.poverenik.rs/files/spisak-opstina.pdf )

3)Dokaz o vlasništvu objekta (tačna adresa objekta, upisati u zahtev i broj katastarske parcele i katastarske opštine, prema kojoj možemo proveriti Vaše vlasništvo u Katastru nepokretnosti RS)U slučaju da objekat nije Vaše vlasništvo potreban je ugovor o zakupu ili izjava vlasnika o davanju objekta na korišćenje ukoliko je vlasnik član domaćinstva;

Navedenu dokumentaciju možete da predate na pisarnici Uprave za zajedničke poslove u ulici Omladinskih brigade br.1, Novi Beograd ili poslati poštom na istu adresu sa naznakom da je zahtev za Upravu za veterinu.

Nakon prijema dokumentacije i ukoliko se ustanovi da je zahtev uredno popunjen dobijate registarski broj koji je jedinstven za taj objekat. Registarski broj je potrebno da upišete na deklaraciji za med.

Službena kontrola, od strane veterinarske inspekcije, objekta za punjenje i pakovanje meda u domaćinstvu radi provere ispunjenosti veterinarsko sanitarnih uslova, za koju ste izjavili da objekat poseduje prilikom podnosenja zahteva, predviđena je Pravilnikom u roku od tri meseca od dana upisa u Registar registrovanih objekata.

Ukoliko su Vam potrebne još neke informacije možete se dodatno informisati u PSSS ili Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Upravi za veterinu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

29.01.2024.

Pčelar Ivica Matić: Vreme je za pravo tržište

24.01.2024.

Potrošnja meda od oktobar do marta

19.01.2024.

Da li je dovoljno da biljke cvetaju da bi imale nektara

25.12.2023.

Prvo nacionalno ocenjivanje meda sa profesionalnim ocenjivačima meda – pošaljite uzorak

22.12.2023.

Da li je kraj falsifikatima meda

13.12.2023.

Med Krnjevac proverenog kvaliteta

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca