Farma na kraj sela

Na samo 7 km udaljenosti od južne strane grada Kragujevca, na nadmorskoj visini od 500m, oivičena  visovima Žeželja sa severa, Dubova sa zapada, brda izvan rečice  Osenica sa istoka – nalazi se Donja Sabanta.  A na samom kraju Donje Sabante, nalazi se Farma na kraj sela.

Iako smo odavno zašli u moderno doba 21. veka, nismo se odrekli tradicije predaka. Sve naše proizvode pripremamo i tretiramo u skladu sa tradicijom šumadijskog kraja potpomognutom novim tehničko-tehnološkim dostignućima. Svi oni koji su probali naše sušene proizvode kažu da nikada ništa slično nisu probali. Mi se samo osmehnemo i pomislimo da nisu ni mogli – takvo što postoji samo u našoj Šumadiji, priča nam Marko Janković.

Marko je živeo u Kragujevcu, jedno vreme je radio u inostranstvu, ali imamo je preveliku želju  da živi na selu, i da se bavi stočarstvom.

“Na nadmorskoj visini od 500 do 700 metara, na šumadijskom prostranstvu od preko 500 hektara satkanom od  šarenih livada i bogatih pašnjaka, na kojima rastu mnoge gorske lekovite trave i planinsko bilje, kao i plodnog obradivog zemljišta, na kome raste organska trava, dane provodi naše stado, priča nam Marko Janković, i dodaje: Grla su ceo dan na ispaši, jer su iza farme sve pašnjaci. Ko drži ovce na jaslama, tu nema zarade, čak i pomoć države ne može da pokrije troškove.

-Na farmi imam 200 grla virtemberg rase ovaca. Ova rasa spada među najcenjenije rase postale pod uticajem merina. Masa tela odraslih ovaca kreće se od 70-75 kg, a ovnova 100-120 kg. Prosečna masa tela jagnjadi pri rođenju iznosi oko 4,5 kg. Jagnjad, u uslovima intenzivnog tova, sa 90 dana postižu masu tela od oko 30 kg. Randman mesa kod ugojenih jagnjadi se kreće od 52-56 %, a može biti i do 60 %. Kod odraslih ovaca randman mesa se kreće od 47-48 %.

Mleko – ovce mogu da proizvedu oko 150 litara mleka u toku laktacije od 6 meseci. U našim uslovima retko se muzu,već se mleko koristi za odgoj jagnjadi.

Blaga planinska klima i povoljna ruža vetrova, koji se ovde sastaju sa sve četiri strane sveta, čine našu farmu riznicom netaknute prirode.

-Svi naši proizvodi  potiču od ovaca kojima se ne daju antibiotici ili hormoni rasta. Organska hrana za naše stado se proizvodi bez upotrebe konvencionalnih pesticida, bez đubriva napravljenih od sintetičkih sastojaka ili kanalizacionog mulja, priča naš sagovornik.

-U ponudi imamo sve što može da se iskoristi od ovčjeg mesa. Klasificirali smo meso, imamo but, vrat, pečenicu, biftek, pauflek,imamo i ovčiji sir, a imamo u planu da proizvodimo i vunu.

Prodaja je on –line, a od skoro učestvuju i na manifestacijama po gradovima Srbije.

Marko je i predsednik Udruženje odgajivača ovaca Srbije, koje broji 3.000 članova.  Naša vizija je da svaka osoba koja učestvuje u uzgoju ovaca, makar iz čistog entuzijazma, upućena i teži najboljoj praksi – a svi oni koji ne drže ovce postaju sve više svesni doprinosa uzgoja ovaca u društvu i ključnih aspekata ovčarska.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

25.07.2024.

Uskoro Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na  podsticaje u  stočarstvu za krave za uzgoj  teladi za tov za 2024. godinu

19.07.2024.

Toplotni stres kod krmača

15.07.2024.

Za ovu bolest vakcina je jedini spas

04.07.2024.

Poljoprivrednicima 46 traktora

22.06.2024.

Projekat pod nazivom “Startuj svoju agrobiznis karijeru“

14.06.2024.

Afrička kuga širi se u selima kod Valjeva i Mionice

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca