Proizvodnja praziluka

Gajenje praziluka u našoj zemlji ima dugu tradiciju. Dvogodišnja je biljka i u prvoj godini razvija manju lukovicu i „lažno“ stablo koje se koristi u ishrani. U drugoj godini donosi cvetonosna stabla i seme.

Otporan je na niske temperature ito od -10 pa do -15⁰C, dok je manje otporan na visoke temperature.

Gaji se na plodnim i strukturnim zemljištima sa dobrim vodno-vazdušnim režimom. Ne treba ga gajiti na siromašnim, suvim i peskovitim zemljištima.

Treba poštovati plodored i na istu parcelu ga treba vratiti nakon četiri godine. Odlični predusevi su mu grašak, boranija, rani krompir, strna žita.

Ako se gaji rasađivanjem površina parcele se očisti od prethodnog useva, ili se usitne preostali biljni ostaci da bi mogla da se uradi osnivna obrada zemljišta do dubine 25 cm. Ukoliko ima vremena pre oranja se može uraditi tanjiranje. Kad se setva obavlja direktno u rano proleće priprema zemljišta se obavlja čim dozvole vremenski i zemljišni uslovi.

Na siromašnim zemljištima se unosi i 30-40 t/ha organskog đubriva. Kada se ne uradi agrohemijska analiza zemljišta uobičajno se upotrebljava 100-120 kg/ha azota, 120-140 kg/ha fosfora i 140-160 kg/ha kalijuma. Najbolje je da se uradi agrohemijska analiza zemljišta na toj parceli i postupi po savetu stručnog lica.

Sa osnovnom obradom se unosi celokupna količina organskog đubriva kao i polovina fosfora i kalijuma. Druga polovina fosfora i kalijuma kao i polovina azota se unosi predsetveno. Ostatak azota se daje u dva navrata kao prihrana.

Ako je direktna setva treba paziti na vlagu zemljišta i čim se ukažu redovi treba plitko kultivirati međuredni prostor. Može se nakon kultiviranja plitko okopati.

Pre navodnjavanja kada su biljke visoke 10-15 cm treba ih prihraniti azotom. Ako se poseje kasno treba ga tokom zime zaštiti plastičnim tunelima.

Zaštitu biljaka praziluka treba raditi isključivo po savetima i preporuci stručnog lica za zaštitu bilja.

Praziluk se prodaje kada debljina stabla bude 4-6 cm. Može se na manjim površinama i baštama vaditi ručno, a na većim mašinski. Dobro se održava na temperaturi 0-1⁰C uz relativnu vlažnost vazduha 80-85%.

Prinos praziluka se kreće zavisno od sorte i kvaliteta zemljišta između 30-50 t/ha. Praziluk se u skladištu čuva na 0 ºC do -10 ºC, a vlažnost treba da iznosi 80-85 odsto. Za ishranu kod praziluka se koriste listovi i lažna lukovica.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.06.2024.

Kada je poslednji rok za setvu krastavca kornišona

18.06.2024.

Priprema zemljišta za proizvodnju povrća

17.06.2024.

Navodnjavanje i prihrana paprike

10.06.2024.

ĐUBRENJE KORNIŠONA NA OTVORENOM

10.06.2024.

Vreme za setvu rasada kasnog kupusa

07.06.2024.

Robot za paradajz

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca