Napravite liker od ove voćke

Mušmula (Mespilus germanica) je u narodu poznata i pod imenom divlja kruškica. Rasprostranjena je kao divlji listopadni grm, visine od dva do pet metara ili kao kultivirano stablo koje može narasti i do osam metara u visinu.

U regiji Kaspijskog jezera, odnosno severnog Irana, uzgaja se već oko 3.000 godina. U Grčku je došla oko 700. godine p.n.e., a u Rim oko 200. godine p.n.e. Bilo je veoma značajno voće tokom vremena rimske imperije i srednjeg veka. Rimljani su raširili mušmulu po Evropi, prvo po Italiji i Grčkoj, gde se jako dobro odomaćila. Otkriveno je da su rimski vojnici sadili mušmulu u svojim vojnim logorima.

Ukus smeđih plodova odlično se slaže sa puterom, cimetom, karanfilićem, slatkom pavlakom, limunom, suvim grožđem i vinom, te ostavlja prostora za širok dijapazon kulinarskih varijacija. Osušeno lišće mušmule, sakupljeno u doba cvetanja biljke koristi se za spravljanje čaja koji se u narodnoj medicini opisuje delotvorno sredstvo za ispiranje grla, za lečenje zapaljenja desni i usta. Trebalo bi da ih jedu i osobe koje imaju problema s konstipacijom tj. zatvorom, jer je dokazano da uspešno regulišu i pokreću probavu. Jednako korisne biće i ako ste naduveni ili osećate bolove u stomaku.

List se u lekovite svrhe sakuplja u proleće, a u obliku čaja je vrlo delotvoran u zaustavljanju krvarenja i u lečenju bolesti desni i usne šupljine.

Cvet se konzumira u obliku čaja za poboljšanje probave.

Kora s drveta se skida u proleće ili u jesen.  U narodnoj medicini koristi se za lečenje malarije.

Semenke mušmule imaju lekovita svojstva. Sluz oslobođena iz semenki namočenih u vodi koristi se za pripremu obloga koji imaju vrlo delotvorne učinke u saniranju kožnih oboljenja.

 

Lekoviti liker od mušmula

 

Sastojci:

500 g zrelih mušmula

2,5 dcl vode

250 g smeđeg šećera ili 20 g meda

1 l vinjaka (40% alk.)

Priprema:

Mušmule operite, odrežite im peteljke i stavite ih u teglu. Prokuvajte  vodu i šećer ili med i prelijte  mušmule.

Posle toga sipajte vinjaki sve promešati. Važno je da teglu dobro zatvorite, i ostavite da odstoji na toplom 15 dana. Povremeno protresite.

Kada prođe 15 dana procedi se i sipa u staklenu flašu.  Čuvajte na hladnom mestu.  

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.02.2024.

Kako trenutna temperatura utiče na voće

05.02.2024.

Savetovanje o proizvodnji voća

30.01.2024.

Kakav je izvoz bio prošle godine

23.01.2024.

Šta kažu stručnjaci o rezidbi

11.01.2024.

Pregled štetočina u zasadima tokom zimskog perioda

09.01.2024.

Kako posađenim a nerodnim kruškama vratiti rodnost

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca