Napravite liker od ove voćke

Mušmula (Mespilus germanica) je u narodu poznata i pod imenom divlja kruškica. Rasprostranjena je kao divlji listopadni grm, visine od dva do pet metara ili kao kultivirano stablo koje može narasti i do osam metara u visinu.

U regiji Kaspijskog jezera, odnosno severnog Irana, uzgaja se već oko 3.000 godina. U Grčku je došla oko 700. godine p.n.e., a u Rim oko 200. godine p.n.e. Bilo je veoma značajno voće tokom vremena rimske imperije i srednjeg veka. Rimljani su raširili mušmulu po Evropi, prvo po Italiji i Grčkoj, gde se jako dobro odomaćila. Otkriveno je da su rimski vojnici sadili mušmulu u svojim vojnim logorima.

Ukus smeđih plodova odlično se slaže sa puterom, cimetom, karanfilićem, slatkom pavlakom, limunom, suvim grožđem i vinom, te ostavlja prostora za širok dijapazon kulinarskih varijacija. Osušeno lišće mušmule, sakupljeno u doba cvetanja biljke koristi se za spravljanje čaja koji se u narodnoj medicini opisuje delotvorno sredstvo za ispiranje grla, za lečenje zapaljenja desni i usta. Trebalo bi da ih jedu i osobe koje imaju problema s konstipacijom tj. zatvorom, jer je dokazano da uspešno regulišu i pokreću probavu. Jednako korisne biće i ako ste naduveni ili osećate bolove u stomaku.

List se u lekovite svrhe sakuplja u proleće, a u obliku čaja je vrlo delotvoran u zaustavljanju krvarenja i u lečenju bolesti desni i usne šupljine.

Cvet se konzumira u obliku čaja za poboljšanje probave.

Kora s drveta se skida u proleće ili u jesen.  U narodnoj medicini koristi se za lečenje malarije.

Semenke mušmule imaju lekovita svojstva. Sluz oslobođena iz semenki namočenih u vodi koristi se za pripremu obloga koji imaju vrlo delotvorne učinke u saniranju kožnih oboljenja.

 

Lekoviti liker od mušmula

 

Sastojci:

500 g zrelih mušmula

2,5 dcl vode

250 g smeđeg šećera ili 20 g meda

1 l vinjaka (40% alk.)

Priprema:

Mušmule operite, odrežite im peteljke i stavite ih u teglu. Prokuvajte  vodu i šećer ili med i prelijte  mušmule.

Posle toga sipajte vinjaki sve promešati. Važno je da teglu dobro zatvorite, i ostavite da odstoji na toplom 15 dana. Povremeno protresite.

Kada prođe 15 dana procedi se i sipa u staklenu flašu.  Čuvajte na hladnom mestu.  

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Uskoro manifestacija Dani kupine evo i gde

18.07.2024.

Kako visoke temperature utiču na voćarske kulture

17.07.2024.

Berba plodova šljive

09.07.2024.

Zaštita maline posle berbe

02.07.2024.

Letnja rezidba višnje

25.06.2024.

Grinje na malini

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca