Ulje od ovog cveta je veoma zdravo

Da li ste znali da je sve što vam treba za lepu i negovanu kožu, samo 2-3 kapi ulja divlje ruže dnevno?

Od divlje ruže (Rosa canina) u biljnoj medicini se najčešće koristi njen plod, odnosno šipak. Ova biljka raste kraj šuma, uz živice i plotove, na pašnjacima, među grmljem, u ravnici i po planinama. Pojavljuje se u velikom broju oblika, a rasprostranjena je gotovo u svim našim krajevima. Ulje divlje ruže je veoma bogato vitaminom E i D,  beta karotenom, retinolom i esencijalnim masnim kiselinama. Ulje divlje ruže nije roze boje  (sigurno ste i to pomislili) već je žuto-narandžasto.

Mnogobrojna su lekovita svojstva ružinog ulja jednog od najsvestranijih baznih ulja.Ono poboljšava rad endokrinih žlezda,uklanja sklerotične promene,obnavlja i podmlađuje ćelije normalizuje rad gastrointestivnog trakta,isceljuje oštećenje sluznice,uklanja spazam krvnih sudova mozga.Ulje jača srčani mišić i jetru, bori se sa disbakteriozom, ublažava nesanicu ,depresiju, anksioznost,moćan je afrodizijak,jača desni i koren dlake.Važna napomena je da se ulje uvek koristi u razređenom obliku.

Studija iz 2015. godine je pokazala da su postoperativna deca, koja su udisala ulje ruže, prijavila značajno smanjenje bolova. Istraživači smatraju da je možda stimulisalo mozak da oslobađa endorfine, koji se često nazivaju “hormonom sreće“. Dok je druga studija iz 2013. godine pokazala da ulje ruže može smanjiti i menstrualne bolove.

Osim u kozmetici latice ruža se koriste i u kulinarstvu za pravljenje ružine vode i sirupa za poboljšanje arome meda i raznih alkoholnih pića može se dodati u žele,za pravljenje sirćeta,kolača, sladoleda i drugih poslastica i naravno omiljenog slatkiša-ratluka od ruže.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

03.11.2023.

Estera prirodna kozmetika – sve na biljnoj bazi

15.06.2018.

Uzela je ono što priroda nudi i napravila čudo!

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca