Ovako se to radi u Mačvi

Žetva ranih sorti ječma i pšenice je  ove godine obavljena ranije nego obično, već početkom juna, pa su se poljoprivrednici u Mačvi  opredelio  za postrnu setvu. Na gazdinstvu  Davidovića u Bogatiću posejano je  pet hektara  suncokreta- Prvi put smo zbog plodoreda u postrnoj setvi sejali suncokret. Imajući u vidu da u vreme setve i kasnije nije bilo kiše i da je usled primenjene prihrane mineralnim đubrivima vegetacija potrajala malo duže zadovoljni smo prinosom, a zbog dobre otkupne cene ima i zarade – kaže Bojan Davidović.

Bojan je istako da su odmah posle žetve pšenice prvo orali njivu jer su jesenas pred setvu primenili samo redukovanu obradu. Zbog velike suše pre oranja su prvo dobro navodnjavanjem natopili strnjište, a onda i pre nicanja da zalivali pošto zemljište nije zadržavalo vlagu. Štaviše, zbog visokih  temperatura na zemljištu se stvorila pokorica, što je uticalo da iznikne  svega oko 60 posto biljaka.

– I posle nicanja nastavili su se ekstremni vremenski uslovi, pa smo dva puta morali da navodnjavamo. Pumpa je radila na struju što je znatno smanjilo troškove jer je gorivo stalno poskupljivalo – dodaje Davidović.

Dosta  muke od setve do žetve se ipak isplatilo bez obzira na skroman prinos.  je dobrog kvaliteta, sa 14 posto vlage, a Davidovići su među retkima u ovom kraju otkupljivaču prodali suncokret u trećoj dekadi oktobra kada je u uljarama već počela prerada roda iz prolećne setve.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

10.09.2023.

OBELEŽEN DAN OPŠTINE BOGATIĆ

11.08.2023.

U kabinetu predsednika Opštine Bogatić održan je radni sastanak

13.04.2023.

Biljana Petrović: Kako do boljih rezultata u poljoprivredi

07.03.2023.

Traktorske kabine zlatnih ruku delo

04.03.2023.

Održan Sajam poljoprivrede u Bogatiću

11.02.2023.

DRUGI MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U BOGATIĆU

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca