Jelena Tanasković: Med se pozicionirao kao značajan izvozni proizvod Srbije

Jelena Tanasković: Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Jelena Tanasković: Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da se zahvaljujući državnoj podršci pčelarima, beleži povećanje broja košnica i proizvodnje meda u Srbiji, najavljujući da će i u budućem periodu izdvajanja za podsticaje u tom sektoru biti značajna, navodi se na sajtu Ministrastva poljoprivrede.

Tanasković je na otvaranju 23. Međunarodnog stručnog seminara pčelarskih udruženja u Aleksincu istakla da je sektor meda doživeo snažan razvoj u prethodnih nekoliko godina, pri čemu se med pozicionirao kao značajan izvozni proizvod Srbije.

„Broj košnica u Srbiji se kontinuirano povećava, a prosečna godišnja proizvodnja meda iznosi preko 7.000 tona“, navela je ministarka i podsetila da je Srbija zemlja sa najviše košnica po glavi stanovnika na planeti.

Tanasković je ukazala da je i bolja organizacija pčelara u pogledu otkupa i distribucije dovela do povećanja broja košnica, s obzirom da je izvozna tražnja povećana.

„Iz godine u godinu, izdvajanja Ministarstva poljoprivrede za brojne podsticaje u pčelarstvu su sve veća, a pored nacionalnih mera, pčelari su bili u mogućnosti da dobiju i sredstva po osnovu konkursa koji realizujemo u saradnji sa Svetskom bankom“, kazala je ministarka na skupu u organizaciji Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije, Društva pčelara Aleksinac i Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), pod  pokroviteljstvom opštine Aleksinac.

Tanasković je dodala da je Vlada Republike Srbije pomogla SPOS-u pri otvaranju sopstvenog pogona za prikupljanje i plasman meda sa cele teritorije Srbije što je pčelarima omogućilo da sami plasiraju svoj med,  bez posrednika, te da tako postignu najvišu cenu za svoj proizvod.

Tanasković je navela i da aktivnosti SPOS-a mogu da posluže kao primer dobre organizacije i maksimalnog zalaganja udruženja za dobrobit svojih članova.

 

Povezano