Dimitrije Nankovski: Želim vam život sladak kao med

Dimitrijev otac je 1974. godine  počeo da se bavi pčelarstvom kupivši  pet  košnica. Od samog početka Dimitrije Nankovski  je pomagao ocu, a kasnije preuzeo vođenje pčelinjaka.

“Posle dosta  godina napornog rada osetio sam da  sam izučio pčelarski zanat i da mogu sam da radim. To je bio jedan fantastičan osećaj, a pogotovo kada posle toliko godina rada možete na ravnopravnoj osnovi da razgovarate sa svojim kolegama pčelarima ”, kaže Nankovski.

-Da bi se maksimalno iskoristile pčelinje paše, pčelinje zajednice treba da budu veoma jake, što često nije slučaj. Jake pčelinje zajednice će dobro iskoristiti i ranu voćnu pašu, a pčelinje zajednice je moguće pripremiti i za tu pašu. Ako se stacionirani pčelinjak opredeli za drugu proizvodnju a ne za med, onda čak nisu ni bitne intenzivne paše. Dovoljne su i tihe paše, koje su idealne za uzgoj matica, paketnih rojeva ili sakupljanje matičnog mleča, ističe Dimitrije.

Dimitrije sada ima 42 košnice.  Jedan pčelinjak se nalazi pored porodične kuće u Varevu, ( prigradsko naselje na 3,5 km od Raške). Na njemu se nalaze društva koja su novo formirana i zajednice slabije jačine kojima je potrebna prihrana, a drugi pčelinjak se nalazi u selu Brvenica na 16 km od Raške u prelepoj  prirodi koja je očuvana od bilo kakvog zagađenja.

– Bavim se stacioniranim pčelarenjem, ali par loših godina vezanih za naš kraj što se tiče pčelanjenja navode me na razmišljanje da se moram posvetiti i seljenju pčela na medonosne predele, priča nam Dimitrije i dodaje: U okolini Raške uglavnom se  radi o mešavini cvetnog i livadskog meda, a vrlo često imamo šumski med. Retko kada imamo bagremovog meda zbog ranih jutarnjih mrazeva početkom proleća.

Do njegovim rečima prinos varira iz godine u godinu. Bilo je i godina kada je prinos bio 40 kg po košnici, sa sada je to obično 15 do 20 kg.

Nažalost  ove godine u ovom  kraju prinosa kod  većine pčelara nije bilo,  ili ga je bilo oko 5 kg  po košnici.

-Ovo je jedna od najlošijih  godina  od kad pčelarim, i nije samo kod mene neko i kod drugih pčelara u okoline Raške, ističe Dimitrije.

-Imam i subvencije po košnici, 800 dinara, ali to u ovoj lošoj godini ne može da mi pomogne. Od lokalne samouprave sam jednom dobio subvencije za košnice.

U poslu mu pomaže porodica i zet  koji je penzioner i bivši pčelar Svoj med plasira poznanicima na teritoriji opštine  Raška, poznanicima u Beogradu, 2020. i 2021. Dimitrijem med je stigao i u Sloveniju.

Pčele svake godine tretiram protiv varoe i to u avgustu štapićima Super Stripa, a u  novembru  oksalnom kiselinom. Pripreme za zimu sa hranom zavise od njihovog unosa. Pošto  pčelarim sa DB 12 u medištu hranu koje donose ostavljamo pčelama za zimu, a ukoliko to nije dovoljno vršim prihranu šećerom kontrolisano. U januaru dodajem pogače za prihranu, ističe za kraj Dimitrije.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.07.2024.

Varoa i njeno suzbijanje

05.07.2024.

Šta veže sve pčelare u regionu

26.06.2024.

Za pčelarstvo 30 miliona dinara

24.06.2024.

Pojilo za pčele

17.06.2024.

Postavlja se platforma za kontrolu autentičnosti meda

04.06.2024.

Pčelari nema odmora

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca