Pčelari nema odmora

Vremenske prilike nikako nisu odgovarale pčelarima. Iako je jun mesec počeo  sa relativno visokim dnevnim temperaturama, on ujedno može prouzrokovati i vremenske neprilike. Naravno pčelari ne smeju da se predaju, mora se raditi.

U ovom mesecu pčelari treba da obavljati stalnu kontrolu društava, posebno rojenja. Upravo ovo vreme, čitav maj a naročito jun, period je kada nastupa veoma važno rojenje pčela. Pčelari moraju  da budu oprezni, da vrše kontrolu. Veoma pogodno i povoljno jeste dodavanje praznih ramova da bi pčele same radile saće, takozvane građevnjake, s obzirom da su i oni jedan od značajnih faktora u smanjenju brojnosti varoe u samome društvu“.

U junu, pčelar sakuplja polen. Pri tom je poželjno odvojiti izvesnu količinu za potrebe pčelinjih zajednica u vreme kada ga u prirodi nema dovoljno. Takvu situaciju često imamo u julu i avgustu (prošla godi-na je izrazit primer), kao i krajem zimskog perioda. Pogača sa dodatkom polena, u to vreme, doprineće boljem razvoju, odnosno kvalitetnijem zimovanju zajednica.

Sakupljanje matičnog mleča je posao koji se može dobro obaviti u junu. Postupak je opisivan više puta u Pčelaru, a sastoji se u povremenom dodavanju presađenih larvi odgajivačkom društvu, gde ih pčele snabdevaju mlečom, koji se zatim oduzima.

Suzbijanje varoe je uobičajeno po oduzimanju bagremovog meda. Primenjuju se uglavnom biološke metode: ram građevnjak, ram lovac, formiranje rojeva, prekid legla na izvesno vreme….

Veliki broj pčelara koristio je do sada letnje paše u Vojvodini. Sada, sa uvođenjem prakse tretiranja semena suncokreta, kukuruza i drugih biljaka  insekticidima koji uništavaju pčele, a med čine štetnim za zdravlje ljudi, pčelari su u velikoj nedoumici što se tiče opravdanosti selidbe. Na sreću, paša lipe na Fruškoj Gori još nije ugrožena, jer na ovoj planini se ne koriste štetni  insekticidi.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.07.2024.

Varoa i njeno suzbijanje

05.07.2024.

Šta veže sve pčelare u regionu

02.07.2024.

Pčelari do petka mogu da se prijave za subvencije po košnici

26.06.2024.

Za pčelarstvo 30 miliona dinara

24.06.2024.

Pojilo za pčele

17.06.2024.

Postavlja se platforma za kontrolu autentičnosti meda

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca