Sorta maline kasnog vremena zrenja donosi umereno visoke prinose

Sorta kasnog vremena zrenja, donosi umereno visoke prinose

Malina Tulamin pojavila se na teritoriju Rusije i Europe od nedavno.  Međutim, u Kanadi i  Americi ova malina  se mnogo više ceni jer se od tamo proširila po celom svetu. Ime sorte dolazi od kanadske reke Tulamin, a uzgaja se od 1989. godine. Sorte GlenProsen i Nootka postale su matični oblici nove biljke od koje je sorta nasledila  sve glavne karakteristike tokom postupka selekcije.

Po mnogim je danas jedna od najpespektivnijih sorti za gajenje maline svuda u svetu.

Tulamin rađa krupne, čvrste, sjajne plodove izuzetnog kvaliteta. Sorta kasnog vremena zrenja, donosi umereno visoke prinose. Otporna je na biljne vaši vektore mozaik virusa.

 Stize za berbu u julu i avgustu. U vreme zrenja, čak i na temperaturama preko 30 stepeni, „Tulamin“ je manje osetljiv na ožegotine od drugih sorti. Zbog nešto dužeg perioda sazrevanja, ne odgovara mu mehanizovana berba.

Raste kao  visoki  žbuna i najčešće se gaji na špaliru. Samooplodna je sorta.

Malina Tulamin može se saditi  i u proljeće i u jesen. U proleće treba je saditi kada se otopi sneg,  a u jesen  se sadi pre očekivanja prvih mrazeva  i to 25-30 dana.

Prinos sorte maline je prilično visok. Ako se pridržavate agrotehnike  iz jednog grma Tulamin možete dobiti 3 kg zrelih velikih bobica. A ako obratite više pažnje na sortu, onda će se ova vrednost povećati na 3,5-4 kg. Tulamin rađa krupne, čvrste, sjajne plodove izuzetnog kvaliteta.

Plod je krupan, (6,5 g), kompaktan, sjajne svetlo crvene boje

Mislim da je polki, polani i ovim klasičnim sortama koje su bile u proizvodnji na našem području ,,odzvonilo“, jer evo polka se ne bere već mesec dana, ove godine nije ni ponela kako su ljudi očekivali. Dok, evo kod mene, ova nova sorta rađa ko luda. Početak novembra i sami vidite kako je ona puna roda, kakvi su plodovi, crveni, krupni, sočni. Ako

ovako lepo osunčano vreme nastavi, moguće je da bude berbe i početkom decembra. Malo je tehnologija gajenja, prihrane i radova drugačija u odnosu na polku ili vilamet ali sve to da rezultate, kaže naš sagovornik  Kosta Vulović iz Žiče koji se odlučio da gaji ovu sortu na 5 ari.

-Ja sam ovo uzeo da probam čisto iz neke znatiželje i ovo je možda u rasponu od jedan do deset odrađena agrotehnika u jednoj četvorci. Ja sam stvarno prezadovoljan rodom I kvalitetom, a da sam odradio sve kako treba, deset od deset, ovde bi rodilo sigurno 2 tone malina na pet ari, malo li  je?! Setifikovane sadnice sam uzeo, to obavezno. U pitanju su kontejnerske sadnice iz ,,Zelenog hita“, tumaris , istako je Kosta.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

28.11.2023.

Priprema za sadnju voća

10.11.2023.

Čime tretirati žute rđe izdanaka i lista kupine

08.11.2023.

NEGA MALINJAKA U JESENJEM PERIODU

30.10.2023.

Kako podmladiti stabla

30.10.2023.

Đubrenje dunje

02.10.2023.

Priprema zemljišta za sadnju borovnice

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca