Obilazak pčelinjaka i moguće štetočine

Ukoliko u decembru ili budućim mesecima postoje velike oscilacije u dnevnim i noćnim temperaturama, pčele će shodno tome širiti i skupljati klube, izlaziće češće na pročisne letove. To je naravno s jedne strane dobro, međutim tada će, pošto su aktivnije, više i brže trošiti pripremljene zalihe hrane.

Iskustva s utopljavanjem su različita: neki pčelari nikada ne posežu za tim,  pa tvrde da zbog toga nisu imali gubitaka, do onih koji to gotovo svake zime rade.

Utopljavajući materijal se stavlja krajem novembra i početkom decembra na poklopnu dasku  i tu postoje dva stajališta: jedni obavljaju utopljavanje s najlonom, dok drugi  kartonom i novinskim papirom i sličnim materijalima.

Početkom decembra dovršava se  uzimljavanje zajednica, pre nadolazećih zimskih dana završava se sa uređenjem pčelinjaka, u slučaju snežnih padavina čisti se  leto košnice. Ako je potrebno vrši se  tretiranje zajednica protiv varoe, počinjemo sa pretapanjem voska i osiguravamo mir u pčelinjaku.

Ukoliko pčelari nisu istopili vosak od prethodne godine, savetuje se da se to što pre uradi i da se vosak zameni sa voštane satne osnove pošto je bolje za kvalitet osnova da one odstoje pre stavljanja u košnice. I saće od voštanih poklopčića treba pretopiti i to se može čuvati odvojeno i eventualno koristiti za neke druge svrhe a ne za zamenu za osnove. Naravno izvanredno je ako se i to saće pomeša sa regularnim voskom i ako pčelar može da lije satne osnove samo od svog voska. U poslednje vreme čini se da je nešto povećan broj pčelara koji kupuju prese za livenje voštanih osnova, a takođe sve je više pčelara koji se udružuju i zajedno izrađuju satne osnove kod preduzeća koja te usluge nude.

Boljih trenutaka u toku jedne godine za izradu ramova i košnica nema nego u zimskom periodu. Decembar je jedan od pogodnih meseci za te poslove.

Jedan od razloga zašto treba obilaziti pčelinjak su i brojne štetočine kojima takođe pogoduje ova klimatska situacija.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.07.2024.

Varoa i njeno suzbijanje

05.07.2024.

Šta veže sve pčelare u regionu

02.07.2024.

Pčelari do petka mogu da se prijave za subvencije po košnici

26.06.2024.

Za pčelarstvo 30 miliona dinara

24.06.2024.

Pojilo za pčele

17.06.2024.

Postavlja se platforma za kontrolu autentičnosti meda

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca