Muža krava se obavlja svaki dan, i to po pravilu dva puta dnevno. To znači direktni kontakt čoveka sa kravama.
Pri tom, svaki put treba “izvući” svu količinu mleka iz vimena, koja je do tad stvorena u njemu. Postupak sa kravama mora da bude takav da se one ničim ne povređuju, već da se još više podstiču na veću proizvodnju mleka. Mleko se mora sačuvati bez zagađivanja i bez gubitaka.
Postupci pri mašinskoj muži:
– Pranje vimena čistom, toplom vodom.
– Sušenje i masaža vimena.
– Ručno izmuzanje prvih mlazeva u poseban sud. Time se odbaci nešisto mleko prepuno bakterija , a istovremeno se vrši kontrola zdravlja krava.
– Postavljanje muznih čaša ( voditi računa da ne dolaze u dodir sa telom krave ili sa podom staje).
– Skidanje muznih čaša.
– Dezinfekcija sisa posle muže.
Kod dobro pripremljenih krava i u povoljnim uslovima krave odmah odaju mleko i za jedan minut pomuze sa 3-4 litara mleka. Ta “puna muža” traje kratko, obično oko 3-6 minuta.
Posle ove glavne muže nastaje “slepa muža” , gde se ne izvlači mleko već sluz i time se oštećuje vime, pa je poželjno pri kraju glavne muže pristupiti masaži vimena i tako slepu mužu svesti na kratko trajanje.
Zatim sledi dopunska muža odnosno domuzivanje koje traje najviše jedan minut i tada treba izvući svu preostalu količinu mleka. U tom mleku ima najviše belančevina i masti. Još u toku rada aparata za mužu treba muznu jedinicu skinuti sa vimena. Skidanje muznih jedinica je jednostavno, brzo i lako, naročito ako na sabirniku mleka postoji ventil. On se zatvara čime se prekida vakum u muzne čaše, pri čemu mužne jedinice padaju sa vimena. Ako nema ventila onda jednom rukom treba pridržavati muznu jedinicu, a drugom potisnuti vime naviše. Tada vazduh ulazi u mutne čaše, pa muzna jedinica pada sa vimena. Odmah nakon muže treba obaviti dezinfekciju sisa umakanjem u pripremljeni rastvor nekog dezinfekcionog sredstva.
Neposredno posle muže treba detaljno oprati i dezinfikovati pribor za mužu.
Prvo se vrši pranje toplom vodom i deterdžentom. Za pranje se koristi specijalna srestva za čišćenje mlekarskog pribora. Preporučuje se svakodnevno korišćenje baznih sredstava, a zatim jednom nedeljno pranje kiselim sredstvom. Ispiranje se vrši nakon detaljnog pranja, a zatim se sav pribor stavi da se ocedi.
Tako oprano posuđe stavlja se u pripučnu mlekaru da se ocedi i osuši okrenuto prema dole. Pre sledeće muže, ako je obavljena dezinfekcija, preporučuje se ispiranje čistom vrućom vodom. Održavanje opreme za mužu je: svakodnevno, nedeljno, mesečno i povremeno.