Još jedan povrtar iz Raške

U opštini Raška, plastenička proizvodnja sve je popularnija među meštanima.  Ranije smo pisali o Ratku Šumarcu, koji se godinama bavi plasteničkom proizvodnjom, a još jedan od njih je i Dragan Šumarac iz Vlasova kod Raške.  Za porodicu Šumarac, uzgoj povrća u plasteniku  je dodatni posao. Momir Šumarac, Draganom otac se godinama bavio gajenjem povrća. Voleo je da istražuje, tražio nove sorte. Dosta je čitao i razmenjivao  iskustva sa rođakom koja je završila poljoprivredni fakultet. Kada je on preminuo Dragan i snaja Jelena su nastavili proizvodnju.

„Za uspeh proizvodnje u plastenicima od presudnog značaja je korišćene dobro odnegovanog kvalitetnog rasada. Rokovi sadnje uslovljeni su vrstom  zaštićenog prostora i mogućnostima zagrevanja. Kod paradajza od nicanja do početka cvetanja protekne 50-75 dana, od cvetanja do zrenja  40-50 dana, a već za 4-6 dana nastupa masivno zrenje plodova. To znači da od nicanja do prve berbe protekne 110-130 dana, ističe Dragan i dodaje:  Paradajz se pri proizvodnji u zaštićenom prostoru proizvodi iz rasada. Za proizvodnju rasada u zaštićenom prostoru vreme setve se određuje prema vremenu proizvodnje, odnosno prema terminu rasađivanja, s tim što je sadnja najčešća kada je rasad star 50-80 dana. Za plasteničku proizvodnju najbolje je koristiti kvalitetan rasad paradajza. Rasad se seje u sandučiće „za setvu“ ili gusto, na leje sa oko 8-10 g semena/ m2.

„Trenutno u plasteniku imamo zelenu salatu,i to je glavičasta sorta. Za berbu u januaru i februaru najpogodnije je setvu obaviti u tri roka: početkom, sredinom i krajem novembra meseca. Ako se gaji prolećna sorta zimi, može se desiti da salata uopšte ne zavije glavicu. Sorte koje se mogu gajiti od kasne jeseni do proleća u plastenicima i staklenicima su: Markies, Judita, Shangore, Baglin, Centore, Pantlika, ističe Jelena koja je ljubitelj povrća i kao kaže mogla bi samo salatu da jede.

“Paprika se sadi u zavisnosti od vrste i namene paprike na različite razmake. Krupnoplode sorte se sade tako da budu 3 biljke/m2, odnosno 80 cm između redova, a 40 cm između biljaka u redu. Sa druge strane, sitnoplode sorte se sade 4–5 biljaka/m2, tj. 80 cm razmak između redova, a 25–30 cm razmak u redu između biljaka. Broj biljaka se može regulisati i dodatnim orezivanjem bočnih grana.

Porodica Šumarac za sada ima jedan plastenik ali planiraju možda kasnije da kupe još jedan. Za sada imaju za sebe i prijatelje, ali bi proširili tako da mogu  nešto i  da prodaju, ali otom potom.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Zaključen Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede

18.07.2024.

Postignut dogovor sa poljoprivrednicima

17.07.2024.

Potrebni uslovi za gajenje rotkvice

17.07.2024.

Navodnjavanje paprike

08.07.2024.

Raspisana dva javna poziva namenjena poljoprivredinicima

04.07.2024.

Poljoprivrednicima 46 traktora

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca