Dobra rakija od zdravog voća

Na levoj obali reke Raške smešteno je selo Milatkoviće. Udaljeno je 5 km od Raške i nalazi se na magistralnom putu Raška-Novi Pazar.

Njive su plodne sa okućnicama i po kosama, a po brdima su senokosne livade i ispaše na mestima: Zabeo (gaj), Break, Raskrsnice, Rankova Trla, Moravska Trla, Česte Kleke, Trline, Rovine, Bačije, Molitva, Paljevine, Selište, Kolovoz, Duvarine, Stoka, Rasputnice (sa šumom). Zajedničke ispaše su na Debelici, Zminjaku, Majdanu, Brekinji, Jazbinama, Borju i Zaključku; utrina je u Smilovu Potoku i na Ćuši.

Poljoprivredno gazdinstvo Radomirovića,  bavi se trenutno isključivo  voćarskom proizvodnjom.  Slobodan gaji šljive. Redovno orezuje voćnjak, prska šljive, freziraja. Poslednjih  godina  šljiva nije rađala, bilo je mraza. Ali  kako  nam kažu Slobodan, ove godine nije lose  rodila. U svom zasadu imaju čačansku lepoticu, čačansku rodnu, stenlej, crvenu ranku, imaju i autohtone sorte šljive.

-Najbolja rakija se peče od autohtonih starih sorti šljiva. Na prvom mestu to je crvena ranka, zatim trnovača, crnošljiva, belošljiva, metlaš… Za ove sorte je karakteristična veća tolerantnost na sve bolesti šljiva u odnosu na introdukovane i novostvorene sorte, rekao nam je Slobodan.

-Plod crvene ranke je sitan plavocrvene boje, sočan i prijatnog ukusa.  Crvena ranka se lako razmnožava izdancima. Ukoliko se planira vađenje izdanaka za podizanje novih zasada potrebno je tokom maja ili juna meseca pregledati matična stabla i utvrditi da li su zaražena virusom šarke šljive, pa tek ako se ustanovi da su stabla zdrava posle opadanja lišca vaditi izdanke.  Ja sam tako uradio i radovoljan sam, istako nam je Slobodan,  i dodao:

-Zbog ranijeg vremena zrenja plodovi crvene ranke manje opadaju i nemaju deformacija kao plodovi požegače sa stabala zaraženih virusom šarke.

Svake godine, negde početkom oktobra, oni peku rakiju, i kako su nam istakli imaju za svoje potrebe. U raščanskom kraju kada vam gost uđe u kuću, posluži se slatko, kafa, i čašića rakije, naravno uz meze.

-Najčešća greška je želja da se dobija rakija jačine kao ona u prometu (oko 45 vol.%) i hvata se deo patoke koja značajno pokvari miris u ukus. Dobijeno srce (srednja frakcija) jačine 65 vol.% treba da se svede destilovanom vodom na rakiju od 18 gradi (45 vol.%). Takođe, mora da odleži minimum 8-10 nedelja i za to vreme će da izgubi oštrinu i dobije harmonični ukus, biće pitkija i mekša. Ako imamo 30 litara srca (prepečenice) jačine 65 vol.% treba je razblažiti sa 13,8 litara destilovane vode, ističe Slobodan i dodaje:

Razblaživanje rakije se radi postepeno, na svakih 6 meseci ili godinu dana (sve zavisi koliko će se rakija čuvati), tako što se doliva destilovana voda i to u količini da rakija opadne za nekoliko vol.% alkohola.

Nakon što se doda destilovana voda, treba dobro promešati, jer rakija i voda nemaju istu gustinu. Treba imati u vidu da će se harmonija ukusa i mirisa rakije poremetiti i da je potrebno bar 3 meseca da se ponovo uspostavi ravnoteža.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Uskoro manifestacija Dani kupine evo i gde

18.07.2024.

Kako visoke temperature utiču na voćarske kulture

17.07.2024.

Berba plodova šljive

16.07.2024.

Osnovan Fond za podršku proizvođačima voćnih rakija

09.07.2024.

Zaštita maline posle berbe

02.07.2024.

Letnja rezidba višnje

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca