Prva vakcina za pčele

Ilustracija: pčele, foto: Slobodan Jevtić
Ilustracija: pčele, foto: Slobodan Jevtić

Američke vlasti odobrile su korišćenje prve vakcine za pčele, koja je osmišljena da štiti od jedne od najtežih bakterijskih infekcija koja uništava košnice širom sveta.

Ministarstvo poljoprivrede SAD dalo je zeleno svetlo za primenu vakcine kako bi se pomoglo u zaustavljanju pomora pčela koje imaju ključnu ulogu oprašivanja biljaka u ekosistemu.

Vakcina bi mogla da predstavlja veliki proboj u zaštiti medonosnih pčela. Funkcioniše tako što se neaktivna bakterija ubacuje u hranu koja se daje kraljici, čije larve potom stiču imunitet.

Širom sveta i u SAD broj pčela opada drastično od početka milenijuma.

Stručnjaci objašnjavaju da mnogi faktori negativno utiču na populaciju pčela – paraziti, bolesti, pesticidi, štetočine…

Takozvana „bolest zagađene krvi“ (Foulblood disease), kod nas poznata pod imenom američka kuga pčelinjeg legla, predstavlja veliki problem jer je izuzetno zarazna i ne postoji lek. Jedini metod njenog rešavanja je spaljivanje košnica inficiranih pčela i davanje antibiotika obližnjim kolonijama.

Vakcina sadrži neaktivnu verziju bakterije paenibacillus larvae, koja uzrokuje bolest.

Bakterija preko hrane dolazi do matice, koja prenosi imunitet dalje na larve čime se drastično smanjuje smrtnost od bolesti, navodi biotehnološka kompanija „Dalan Animal Health“, specijalizovana za imunologiju i zdravlje insekata.

Povezano