Ovo je najprodavanije cveće

Rajska ptica, foto: pixabay
Rajska ptica, foto: pixabay

Strelicija ili rajska ptica je jedno od najprodavanijih vrsta cveća u svetu. Poreklom je iz južne Afrike. Od nekoliko vrsta iz roda Strelitzia, najviše se gaji S. reginae – kraljevska strelicija.

Cvetovi strelicije ili „rajske ptice“ su jedinstveni i neobični, zbog čega se razlikuje od drugih biljaka.

Cvetna drška je dugačka oko jednog metra, a na njenom vrhu izbijaju cvetovi sa drečavo narandžastim i sjajnim, teget plavim laticama.

Uglavnom se sadi u grejanim staklenicima za rezani cvet, ali sve češće se gaji i kao sobno cveće. Zbog snažnog korena i horizontalnog rasta rizoma, traži veliku saksiju i često presađivanje, pri čemu treba biti jako pažljiv zbog krtog i lako lomljivog rizoma.

Rajska ptica, foto: pixabay
Rajska ptica, foto: pixabay

Rajska prica jednostavna je za uzgoj i ne traži preteranu negu, što je još jedan od razloga njene popularnosti. Treba joj dosta svetlosti ali bez direktnih sunčevih zraka.

Odgovarajuće mesto za držanje rajske ptice je zastakljena terasa ili mali staklenik. Možete je staviti i na neko prostrano mesto pored većeg prozora.

Traži puno osvetljenje, ali u najtoplijem delu dana treba je delimično zaseniti da ne bi došlo do ožegotina na cvetu.

Rajska ptica traži umereno zalivanje i to tek kad zemlja počne da se suši. Zimi joj treba omogućiti temperaturu od 13 do 17 stepeni.

 

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano