Posetite ovo divno i slatko mesto

Čokolada ima interesantnu istoriju. Ime potiče od Astečkog naziva Ksocolatl, koji su je pili hladnu i pravili od, na suncu sušenog, prženog i isitnjenog kakao zrna kome su dodavali začine, vanilu i vodu.

Vraćajući se sa putovanja u Novi svet Kolumbova posada je 1502. donela u Evropu prve količine kakao zrna. Španci su ga kombinovali sa vanilom i drugim začinima, šećerom i mlekom i dobili preteču čokolade.

Iz Španije kakao je prenet u Francusku i stiže u Englesku 1650. Nekoliko godina kasnije dodaje se šećer. U prvo vreme korišćena je samo kao napitak koji postaje popularan po gradovima Evrope gde su ga rado konzumirali mladi u kućama. U čvrstom obliku, nalik na marcipan, inovirana je u 18. veku u Francuskoj.

Zbog poznatog stimulativnog efekta davana je noćnim stražarima da ne bi zaspali na straži.

Muzej čokolade u Beogradu  otvoren  je u  2020. godine i to ga čini jednim od najmlađih beogradskih muzeja. Osnovao ga je Nenad Radulović sa svojom suprugom i u njemu možete naučiti kompletnu istoriju čokolade, kao i neke zanimljivosti o njoj.

Muzej čokolade je prvi i jedini muzej tog tipa u Srbiji! Nalazi se u srcu glavnog grada i priča najlepše priče koje mirišu najslađim mirisima i pruža priliku za degustaciju najukusnijih čokolada uz mogućnost da napravite svoju verziju ovog čarobnog slatkiša! Upoznajte sa kompletnom istorijom ove najpoznatije poslastice, počecima njenog korišćenja u ljudskoj upotrebi, dolaskom na evropsko tlo, postupkom pravljenja, načinom konzumiranja, njenim lekovitim svojstvima… Provedite nezaboravnih sat vremena u prostoru gde su izloženi eksponati vezani za tehniku pravljenja i saznajte sve što se tiče njenog veličanstva – čokolade. Muzej se nalazi u ulici Pjarona De Mondezira 18, kod Kalemegdana, bivša ulica Tadeuša Košćuška.

U Muzeju se mogu videti četiri sobe od kojih svaka predstavlja jedan period u razvoju čokolade:

Prašuma – prva soba predstavlja mesto gde je otkriven kakao – Južnu Ameriku, stoga je ona uređena kao prašuma. U njoj se, između ostalog, može videti plod kakaa od koga nastaje čokolada.

Evropa – druga soba je uređena u stilu Evrope i posvećena je dolasku kakaa u nju. U njoj možete videti eksponate koji su se u ranom periodu koristili za preradu kakaa i pravljenje čokolade, kao i da naučite više o istoriji tog perioda.

Srbija – u trećoj sobi se nalaze eksponati iz istorije u našoj zemlji.

Fashion room – u četvrtoj, poslednjoj sobi, mogu se videti predmeti izrađeni od čokolade koji su jestivi.

Naš muzej će sigurno doprineti proširenju turističke ponude našeg grada i zemlje.

Na kraju obilaska Muzeja Čokolade Beograd, dolazimo do dela koji zovemo PRODAVNICA ČOKOLADE.

U ovom delu Muzeja Čokolade u Beogradu, posetioci će moći da kupe lepu čokoladnu uspomenu na svoje čokoladno putovanje.

Pored pregleda muzejskih postavki, Muzej čokolade u Beogradu je otvorio i radionicu čokolade, koja je dostupna svim zainteresovanim posetiocima. U radionici čokolade ćete moći da od osnovnih sastojaka i po svom ukusu, uz pomoć osoblja muzeja, stvorite svoju tablu čokolade.

Da li ste ikada poželeli da sami napravite svoju tablu čokolade? U muzeju čokolade u Beogradu možete se oprobati u pravljenju čokolade na način na koji to rade profesionalni poslastičari.

Radionica čokolade je otvorena za odrasle i decu stariju od pet godina, tako da je odlična zabava za celu porodicu, a deci je posebno privlačna. Ulaznica za radionicu čokolade uključuje obilazak muzeja, gde možete saznati više o istoriji čokolade, kao i videti sve eksponate iz istorije čokolade u Evropi i Srbiji.

Naša čitateljka Violeta Subotić je posetila muzej i napravila čokoladu. Po njenim rečima dobijete kalup i pravite sami, i na kraju je ukrasite. Probajte i vi.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor