Život i rad u mirisu cveća

Bez iskustva, sa skromnim finansijskim sredstvima i velikom voljom Tasići, iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja,  su otpočeli proizvodnju cveća. Danas iz deset  plastenika prodaju oko 200.000 saksija godišnje i sve su postigli sami, uz rad bez radnog vremena i dosta ulaganja.

Tasić sa porodicom najviše proizvodi hrizanteme, muškatle, ukrasni kupus, orhideje, ciklame, božićne zvezde i drugo sezonsko cveće.

Cveće iz Donjeg Vrtogoša najčešće završi na pijacama u Vranju i Pčinjskom okrugu, ali i na tržištu Makedonije.

“Naše gazdinstvo postoji već 30 godina. Ja sam u ovaj posao uključen devet godina, bavimo se cvećarstvom i povrtarstvom. Posao kao posao nije težak, težak je kada je u pitanju naplata to malo teže ide, ali zadovoljstvo je raditi u cvećarstvu priča nam Miloš  i dodaje:

Pastenici su  prepuni su hrizantemama, muškatlama, ukrasnim kupusom, božićnom zvezdom, ciklamom, primulom, cinerarijom. Tasići imaju savremenu proizvodnju, na pola hektara imaju grejanje, narodnjavanje sistemsko.

Semenski materijal naručuje isključivo kod proverenih distributera.

Kako da gajim pojedine sorte cveća učio sam od svojih roditelja, ali i od poznatih proizvođača cveća u zemlji koje poslednjih godina redovno obilazim – izjavio je Tasić.

Imaju osmomartovski program, sa šest vrsta, u proleće 40 vrsta, na jesen četiri vrste, i zimi rade četiri vrte., ukupno oko 50 vrsta cveča godišnje.

Po Miloševim rečima trenutno imaju u ponudi ciklamu, primulu, ljubičicu, violu. Imali su i  Božicnu zvezdu koju su prodala. Božićna zvezda je sve popularnija kod nas i odlično se prodaje.

„Otkako sam počeo da se bavim proizvodnjom cveća moj cilj je bio da njegovu proizvodnju i prodaju organizujem na kućnu adresu. To mi je uspelo u vreme korone i to u situaciji kada sam najmanje očekivao. Kupcima je očigledno bilo sigurnije da lično dođu po cveće i tako izbegnu suvišne kontakte prilikom kupovine na pijaci ili u cvećari gde takođe mogu kupiti cveće koje mi proizvodimo. Prodaju smo organizovali i preko onlajn pijace i to je bio još jedan novi siguran put do naših kupaca“, kaže zadovoljno Miloš ističući da njegovoj porodici ovakva vrsta prodaje više odgovara jer imaju mnogo više vremena da se posvete proizvodnji ali i u osvajanju proizvodnje sortimenata cveća kojeg nema na našem tržištu.

U domaćinstvu Tasića rade svi, po potrebi i sezonski radnici,  u sezoni sadnje cveća i prodaje zapošljavaju po 3-4 radnika. U proizvodnju cveća uključuju se i najmlađi članovi domaćinstva.

Po Tasićevim rečima, smanjuje se broj proizvođača cveća. Dosta njih odustaje, neki zbog starosti, neki iz nekog drugih  razloga.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

11.04.2024.

Cvet koji raste u inat

03.04.2024.

Bašta u srcu grada

15.02.2024.

Kraljica cveća

27.09.2023.

Koje saksije su nabolje za vaše cveće?

23.09.2023.

U Vranju danas vrilo kao u košnici

23.09.2023.

Jelena Tanasković: Veća davanja po košnici

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca