Milica Đurđević: Ulažemo velike napore da ubrzamo obradu i isplatu podsticaja

Slatki sajam“ je međunarodna manifestacija koju organizuje Savez pčelarskih organizacija Srbije, a posetioci imaju priliku da vide kompleksan prodajni, izložbeni, obrazovni, promotivni, privredni i turistički sadržaj i program. Sajam je prilika da se, pored meda i drugih pčelinjih proizvoda, po najpovoljnijim uslovima nabavi i kompletna pčelarska oprema i repromaterijali. Održava se još danas na Beogradskom sajmu.

Sajam je otvorila Milica Đurđević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i tom prilikom izjavila:

“Velika mi je čast da vam se obratim danas i da vas pozdravim kako u svoje ime, tako i u ime Ministarstva poljoprivrede, a takođe, zahvalila bih se na pozivu Savezu pčelarskih organizacija, kao organizaciji koja okuplja preko 10.000 članova u 237 pčelarskih organizacija, i predstavlja jednog od najznačajnijih partnera Ministarstva poljoprivrede u razvoju ovog sektora.

Ovo je  14-ta godina kako se državni pčelarski sajam održava i svaki put sa velikim zadovoljstvom i entuzijazmom prihvatamo poziv za ovaj sajam. Upravo su ovakve manifestacije mesto i prilika da se predstave proizvođači iz oblasti pčelarstva, koji dolaze iz cele Srbije, ali i iz inostranstva. Ovo je najznačajniji sajam ove vrste ne samo u Srbiji, već i u regionu i time je naše zadovoljstvo veće, jer možemo da vidimo kako se svake godine broj izlagača i posetilaca povećava.

Srbija ima sve prirodne uslove, od klime do biljnog sveta, koji nas mogu popeti na lestvici lidera proizvođača meda.

Drago nam je što je ovogodišnji sajam okupio veliki broj izlagača iz različitih oblasti, jer je ovo prilika da se na jednom mestu vidi sve ono što srpski pčelari i prateća industrija mogu da ponude.

Država već mnogo godina unazad, počev od 2013. godine, sve više aktivno pomaže pčelarstvo, a podrška je kulminirala u 2022. godini za koju je isplaćeno skoro punih milijardu dinara samo za subvencije po košnici. Takođe država je podržala sa 25% sredstava izgradnju Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a ”Naš med”, što je u mnogome poboljšalo status i pregovaračku poziciju pčelara jer su svoj med plasiraju bez posrednika po najboljim cenama.

S druge strane, svesni poremećaja na svetskom tržištu meda, trenutno činimo sve što možemo da pomognemo SPOS-u da pronađe kupce na novim tržištima i stvorimo i olakšamo uslove za izvoz ovog visoko kvalitetnog proizvoda iz Srbije. Radićemo i dalje sve što možemo da vam pomognemo po pitanju plasmana meda, jer znamo da bez toga nema daljeg razvoja pčelarstva. Znajte da niste jedini koji imaju problema sa plasmanom svog proizvoda, i kod mnogih drugih pre svega voćarskih poljoprivrednih proizvoda je plasman maksimalno otežan i nesiguran zbog raznih poremećaja tržišta.

Znamo i koliko vam je sada potreban novac, te ulažemo velike napore da maksimlano ubrzamo obradu i isplatu podsticaja, u čemu će nam pomoći i uvođenje eAgrara.

Pored aktivne novčane podrške, pčelari mogu da računaju i na zakonodavnu podršku. Prihvatili smo i prihvataćemo i dalje vaše inicijative vezane za unapređenje sektora, jer samo zajedničkim radom i saradnjom možemo napredovati. Dobar primer je i saradnja na izradi novog Pravilnika o kvalitetu meda koji bi trebao da otkloniti nedostatke sadašnjeg. Na ove načine promenićemo sliku pčelarstva u Srbiji na način kako to vi želite, te ćemo pčelarsku proizvodnju učiniti apsolutno sledljivom, i na taj način dodatno onemogućiti falsifikatore meda da plasiraju razne šećerne proizvode na tržište. Takođe će sledljivost pomoći da nađete najbolje kupce za med u inostranstvu, jer ćemo ustanoviti sistem koji će za vas pčelare biti jednostavan, a kupcima uliti dodatno poverenje u vrhunski kvalitet srpskog meda.

Naravno, sve ovo je moguće uz vašu podršku i dobre ideje koje imate, jer ste se vi pčelari dobro organizovali, imate jednu jedinstvenu pčelarsku organizaciju na teritoriji cele Srbije, što vam omogućuje da artikulišete svoje želje i potrebe i da zajedno sa nama to sprovedete u delo. Savez pčelarskih organizacija Srbije je pravi primer kako poljoprivrednici Srbije trebaju da se organizuju i komuniciraju sa državom.

 

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

25.07.2024.

Uskoro Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na  podsticaje u  stočarstvu za krave za uzgoj  teladi za tov za 2024. godinu

22.07.2024.

Ministarstvu poljoprivrede biće prebačeno 3,67 milijardi dinara

20.07.2024.

Uskoro Javni poziv za premiju za mleko za drugi kvartal 2024. godine

18.07.2024.

Postignut dogovor sa poljoprivrednicima

15.07.2024.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o reproduktivnom materijalu šumskog drveća

10.07.2024.

Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture za 2024. godinu.

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca