Hiljadama godina pre pronalaska antibiotika, razne kulture su koristile beli luk i u pripremi hrane i kao lek. Poznat po tome što ima antibakterijska, ali i antigljivična svojstva, mnogi ljudi su ga upotrebljavali kod infekcije izuzetno upornom gljivicom Candida Albicans. Savremena straživanja potvrđuju da beli luk može efikasno da pomogne u iskorenjivanju različitih patogenih organizama.
Beli luk sadrži više od 400 raznih aktivnih sastojaka. Obiluje različitim vitaminima i mineralima kao što su alicin, adenozin, vitamini A, B1 i B2, kao i vitamin C. Zatim, tu su aminokiseline, enzimi, biljne masti i vlakna, ali i gvožđe, kalijum, jod, selen, fosfor, sumpor, kalcijum i eterična ulja.
Poljoprivredno gazdinstvo Bogatinčević iz Banatskog Novog Sela proizvodi fermentisani crno beli luk. Fermentisani beli luk je izrazito crne boje, bez neprijatnog i oštrog mirisa nakon konzumiranja.
Predrag je profesor fizičkog vaspitanja, voli zdravo da se hrani. Razgovarao je sa koleginicom koja predaje biologiju, i tako je priča krenula. Počeli su ovim poslom da se bave 2020. godine, pre toga su krenuli sa istraživanjem, ali prvi proizvod izašao je 2020. godine.
“Naš proizvod je Banatski black garlic i njime želimo da svima približimo prirodan domaći proizvod, zdrav, neočekivanog i jedinstvenog ukusa, kaža nam Predrag Bogatinčević i dodaje : On je izrazito crne boje, bez neprijatnog i oštrog mirisa nakon komzumacije. Vrlo snažan prirodan antibiotik koji poboljšava i varenje. Sadrži nekoliko puta više antioksidanasa i minerala od sirovog belog luka. Bogat je i aminokiselinama. Njegova jedinstvena boja, ukus i tekstura stvaraju se bez ikakvih aditiva. Proizvodi se fermentacijom, tehnikom koja potiče sa Dalekog Istoka – Japana i Koreje.
Beli luk nabavljaju od proverenih proizvođača iz Idvora i Starčeva, nije organski ali je minimalno tretiran.
“Imamo svojstvenu komoru za proces fermentacije, gde luk stoji 20 do 30 dana pod određenim temperaturama i važnošću vazduha. Rezultat je vidljiv, glavica je braon boje, a unutra je čen crn“ rekao nam je naš sagovornik objašnjavajući da fermentisani beli gubi jak, za mnoge neprijatan miris, ali ima nekoliko puta uvećana lekovita svojstva.
Fermentisani beli luk ima znatno više aktivnih sastojaka, samo bez neprijatnih mirisa, bogat je amino kiselinama i ima pet do deset puta veći sadržaj antioksidanata u poređenju sa svežim belim, a ne izaziva tegobe kod osoba sa gastritisom“, kaže Bogatinčević.
Prve mašine su uvezli iz Kine, a sada imaju i svoju male mašine.
Može se koristiti u slanim jelima, u poslasticama, ali se može i grickati kao žele bombona.