Zašto se zove peckana paprika?

Zimnica je jedan od najstarijih načina konzervisanja hrane koji omogućava da se hranljiva svojstva sezonskih namirnica sačuvaju za upotrebu i nakon što prođe vreme berbe. A zimnice nema bez kornišona ali i ljute papričice.

Boban Novković iz Vranja bavi se preradom i konzervisanjem voća i povrća i ove godine je na tržište izašao sa jedinstvenim proizvodom peckanom papričicom baburicom.

U pitanju je veoma ukusan specijalitet za hladne zimske dane koji pomaže očuvanju zdravlja. Ali, nije za one sa slabim stomakom zato što se pravi od ljutih papričica.

Kako nam je  objasnio Novković peckana ljuta baburica je originalan i potpuno prirodan domaći proizvod.

– Pravi se od ljutih papričica baburica koje se samo malo ispeku tek toliko da tu i tamo imaju tragove pečenja zato se i zovu peckane. Peku se na kubetu specijalnoj peći za pečenje paprike i na taj način dobijaju poseban ukus i šmek. Pored ovih ljutih papričica u tegli ima i belog luka i peršuna. To je naš jedinstven i izuzetno ukusan proizvod po kome nas kupci prepoznaju – objasnio je on.

Pored peckane papričice baburice ove godine na tržište je izašao sa još dva nova proizvoda kornišonima i cveklom.

– Mi se ne bavimo proizvodnjom povrća već samo preradom i konzervisanjem. Papriku otkupljujemo u Leskovcu zato što nam je blizu, a ovog povrća najviše ima baš u leskovačkom kraju. Kad je u pitanju prošla godina kvalitet paprike je bio nešto lošiji ali su zato kornišoni i cvekla bili super. Nama je važno imamo najkvalitetnije povrće za preradu kako bi konačan proizvod zadovoljio i najprobirljivije kupce – dodao je on.

Prerada i konzerviranje povrća je sezonski posao traje oko tri meseca.

U tom periodu za nas radi oko 30 ljudi a nakon što se posao završi ostaje nas četvoro, petoro. Najviše smo prisutni na vranjskom tržištu, širimo se na Niš tako da za sad uglavnom snabdevamo jug Srbije. Prodaju baziramo na veleprodaji kao što su prodavnice i trgovinski lanci zato što nam se ne isplati da sami transportujemo robu – zaključio je Novković.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

17.07.2024.

Navodnjavanje paprike

03.07.2024.

Ovo su nove sorte krastavca i paprike

28.06.2024.

Zaštita paprike od bolesti

17.06.2024.

Navodnjavanje i prihrana paprike

24.12.2023.

Golijski ukusi – čuvari tradicionalnih jela, recepata, zdrave hrane

21.11.2023.

Kako je ovo moguće?

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca