Crveni voćni pauk

Crveni voćni pauk, je štetočina koja  se javlja na mnogim voćnim vrstama, kao i na vinovoj lozi. Prezimljava u stadijumu jaja, ima 4-6 generacija godišnje. Piljenje larvi je naintenzvnije u fazi početka cvetanja. Ženka polaže jaja na nalučju lista. Larve oštećuju list, koji vremenom dobija karakterističnu bronzanu boju.

Preterano đubrenje azotom i određene supstance imaju pozitivan uticaj na razvoj ove štetočine. Optimalna temperatura vazduha za razvoj crvenog voćnog pauka je od 22 ºC, a vlažnost vazduha u intervalu od 60-75 %, mada mnogi abiotički i biotički faktori utiču na dinamiku ove grinje. Kiša ne utiče preterano na njen razvoj jer se grinje nalaze na poleđini lista.

Hemijska zaštita se vrši akaricidima samo ukoliko je brojnost iznad praga štetnosti, a zastupljenost predatora mala. Svaka fenofaza razvoja jabuke ima drugačiju vrednost praga štetnosti! Treba naizmenično primenjivati akaricide različitog mehanizma delovanja pri svakom narednom tretmanu. Tretiranje je najbolje izvoditi uveče i noću uz primenu većih količina tečnosti.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.03.2024.

Prvi mladi krompir iz Leskovca

31.01.2024.

Porasla potražnja za ovim povrćem

30.01.2024.

Kakav je izvoz bio prošle godine

07.11.2023.

Stigle i mušmule iz okoline Beograda

30.10.2023.

Porastao promet bundeve

24.10.2023.

Stigla domaća dunja

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca