Crveni voćni pauk

Crveni voćni pauk, je štetočina koja  se javlja na mnogim voćnim vrstama, kao i na vinovoj lozi. Prezimljava u stadijumu jaja, ima 4-6 generacija godišnje. Piljenje larvi je naintenzvnije u fazi početka cvetanja. Ženka polaže jaja na nalučju lista. Larve oštećuju list, koji vremenom dobija karakterističnu bronzanu boju.

Preterano đubrenje azotom i određene supstance imaju pozitivan uticaj na razvoj ove štetočine. Optimalna temperatura vazduha za razvoj crvenog voćnog pauka je od 22 ºC, a vlažnost vazduha u intervalu od 60-75 %, mada mnogi abiotički i biotički faktori utiču na dinamiku ove grinje. Kiša ne utiče preterano na njen razvoj jer se grinje nalaze na poleđini lista.

Hemijska zaštita se vrši akaricidima samo ukoliko je brojnost iznad praga štetnosti, a zastupljenost predatora mala. Svaka fenofaza razvoja jabuke ima drugačiju vrednost praga štetnosti! Treba naizmenično primenjivati akaricide različitog mehanizma delovanja pri svakom narednom tretmanu. Tretiranje je najbolje izvoditi uveče i noću uz primenu većih količina tečnosti.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.07.2024.

Kako visoke temperature utiču na voćarske kulture

26.06.2024.

LETNJI RADOVI U RODNIM ZASADIMA JABUKE

25.06.2024.

Letnja rezidba voća

21.06.2024.

Produžen rok za podnošenje zahteva za IPARD podsticaje

07.06.2024.

ZAŠTO JE VAŽNA REJONIZACIJA VOĆARSKE PROIZVODNJE

29.04.2024.

Na udaru poznog prolećnog mraza našle su se jabučaste (jabuka i kruška) i koštičave vrste voćaka (breskva, kajsija, trešnja, šljiva

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca