Začin malo poznat kod nas

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Sečuanski biber pripada porodici citrusa,  ukus je  sličan citrusima. Raprostranjen je u Aziji, a najviše se koristi u kuhinji Kine. Najbolje raste na dobro isušenom tlu, i na isunčanim mestima.

Dobija se iz čaura semena listopadnog drveta koji raste u divljini Kine. Dostiže visinu do 3 m, ima oštre bodlje. Plodovi se beru u jesen, i stave se na sunce. Posle pucanja čaure iz nje izlaze semenke.

Ono što čini specifičnim je  prisustvo određene supstance koja izaziva peckanje u ustima slično onom kada se piju gazirana pića. Dobija se od dve vrste biljaka iz roda Zantoksilum, zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinuje sa pečurkama i mahunarkama, ali i egzotičnim poslasticama.

Osim lagane ljutine nema baš previše veze s klasičnim biberom.

Sečuanski biber u zrnu najbolje je lagano propržiti u tiganju, prohladiti pa samleti.

Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a blistava crna zrna bacaju se jer imaju gorak ukus i teksturu nalik na pesak koja može da upropasti ukus hrane.

Začin se obično dodaje na kraju kuvanja, a posebno se dobro kombinuje sa zvezdanim anisom i đumbirom u pripremi azijskih specijaliteta. U kombinaciji s čilijem u prahu dobija se moćna kombinacija za začinjavanje egzotičnih jela.

Poznato je da čisti creva.  Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin  za mršavljenje i protiv celulita.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano