Najlepše penjalice

Klematisi spadaju među najlepše puzavice i predstavljaju jednu od najpopularnijih baštenskih biljaka. Ova svestrana biljka može da se uzgaja uz zidove, pergole, ramove, u kontejnerima, ili jednostavno da se penje uz drveće i žbunje I na taj način potpuno daju drugačiji izgled vrtu. Iako važi mišljenje da su komplinkovani za uzgajanje, klematis predstavlja biljku koja će sa jako malo truda napraviti čuda u Vašem vrtu.

Clematis možete gajiti u saksiji na balkonu i terasi uz prigodnu potporu i dovoljno prostora za njihov razvoj. Ipak, najbolje se pokazao zasađen u bašti gde najobilnije cveta i slobodno se širi bez ikakvih ograničenja. Ova listopadna penjačica može da poraste 2 – 4 metra u visinu. Vrstu možete saditi na proleće ili na jeseni na osunčanim mestima. Imajte na umu da je klematisu potrebno bar pet sati direktnog svetla dnevno kako bi se uspešno razvijao. U toku aktivnog rasta i razvoja biljku treba obilno zalivati. Ukoliko clematis gajite u saksiji imajte na umu da ne podnose zadržavanje vode i da obilno zalivanje može biti pogubno ukoliko supstrat nije dobro propusan.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Poželjno je orezivanje ukoliko imate za cilj pospešivanje bujnosti ovog pokrivača tla. U zavisnosti od kultivara i vremenskih uslova orezivanje se sprovodi u zimu ili rano proleće. Priliko orezivanja odstranjuje se jedna trećina visine biljke kako bi se postigao željeni efekat gustine i podmlađivanja zasada. Rano orezivanje se sprovodi zbog cvetanja biljke, dok kasno orezivanje pomera period cvetanja ove perene. Ovu perenu idelano je orezivanti svake druge godine.

Cvetovi se razlikuju u zavisnosti od sorte po boji i obliku i mogu biti u nijansama žute, bele, crvene, ljubičaste i plave.

Razmnožavanje se vrši reznicama dužine 10 – 15cm koje su uzete sa zdravih biljaka na jesen. Vršne reznice su najkvalitetnije , te ispod najnižeg lista isecite stabljiku i odstanite  listove sa donje polovine reznice nakon čega biljku potapate u hormon za ožiljavanje. Drugi vid uspešnog razmnožavanje klematisa je položenicama.

Klematisima je potreban oslonac za penjanje. Možete ih saditi uz zidove, uz ograde, pergole ili uz stabla koja imate u vašem dvorištu. Što je potpora za biljku gušća, lisne drške klematisa će se više uvijati i on će biti bujniji. Ako imate drvene lestvice, dodajte i malo kanapa ili damila između letvica, da mreža bude gušća. Najvažnije od svega je da izaberete pravu poziciju za ovu biljku i ona će vam uz samo malo nege uzvratiti mnoštvom predivnih i brojnih cvetova.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

07.05.2024.

Cvet simbol ljubavi

21.04.2024.

Festival cveća i meda počinje sutra evo i gde

05.04.2024.

Međunarodni sajam hortikulture – Beoplant Fair otvoren

11.03.2024.

Kako se pravilno sadi muskari?

09.01.2024.

Cvet iskrenosti

11.10.2023.

Jesenji festival cveća u Kuli

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca