Cvet koji privlači ljubav

Biljka Tilandsija prirodno se nalaze u tropskim šumama. To su epifiti to jest, samoodržive biljke koje rastu na drugim biljkama, na kori i granama drveća.

Postoji više od 500 vrsta, ali samo neke od njih se mogu saditi kod kuće. Jedna od najpopularnijih je tillandsie modra – ima roze i ljubičaste cvetove. Tilandsija cveta samo jednom u svom životu, a cvet izgleda kao ružičasto pero koje izlazi iz dugih I tahkih listova, a iz pera se dodatno pojavljuju nežni plavi cvetovi.

Posle cvetanja brzo odumire, ali ostavlja potomstvo. Paralelno sa odumiranjem nastaju nove mlade biljke, kojima se ona i  razmnožava. Ova biljka po feng šuju privlači ljubav.

Svetlost i vlažnost su od presudnog zanačaja za rast i razvoj Tillandsia. Za vreme letnjih meseci potrebno je da im obezbedite dosta indirektnog svetla. Temperatura prostora u kojem se gaje ne treba da bude manja od 15°C. Vole vlagu i neće se ljutiti ukoliko ih redovno orošavate.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

S obzirom da kod njih nema zalivanja, pravu potrebnu količinu vlage dobijaju potapanjem u vodu. U zavisnosti od uslova sredine u kojima se razvijaju biljka se na određeni vremenski period potapa u vodu.

Ukoliko je u prostoriji vazduh suv, tilandsije je dovoljno potapati svake dve nedelje na 2-3 sata u vodu ili češće na kraći vremenski period. Sva primljena vlaga, bilo orašavanjem, bilo potapanjem u vodu, se skladišti u trihomama i dostupna je biljci po potrebi.

Tilandsija dobro podnosi duvanski dim i drugo zagađenje vazduha. Ako se odlučimo za uzgoj u zemlji, vredi se odlučiti za plodno i humusno tlo, treset pomešan sa mahovinom podjednako je dobar. Zatim bi trebalo da izgradimo drenažni sloj na dnu saksije. Ovo će zaštititi posudu od akumulacije vode. Ova biljka zahtevaredovno zalivanje (svaka 2-3 dana). Najbolje je koristiti kišnicu ili meku, čistu vodu bez kamenca. Takođe, našoj biljci možemo davati vodenu kupku jednom nedeljno, a sastoji se od potapanja u vodu nekoliko sati.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.04.2024.

Festival cveća i meda počinje sutra evo i gde

05.04.2024.

Međunarodni sajam hortikulture – Beoplant Fair otvoren

11.03.2024.

Kako se pravilno sadi muskari?

09.01.2024.

Cvet iskrenosti

11.10.2023.

Jesenji festival cveća u Kuli

27.09.2023.

Koje saksije su nabolje za vaše cveće?

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca