Kada sejati proso

Proso je poreklom iz Indije. Spada među najstarije kulture. Veoma je zdrava namirnica, ne samo po bogatstvu svojih prehrambenih vrednosti, već i zato što u organizmu izaziva alkalnu reakciju, što nije baš uobičajeno među žitaricama.

Prosečne temperature tokom vegetacionog perioda moraju biti iznad 15 °C jer se ispod kao i temperature rast i razvoj prosa usporava. Povoljno je da u vreme vegetacije temperature budu iznad 20 – 25 °C. Optimalna temperatura za klijanje iznosi oko 33 °C. Proso je biljka kratkoga dana, zahteva puno svetlosti, ne podnosi zasenjavanje.

Najbolji predusevi su zrnene i krmne mahunarke i okopavine. Zemljište treba da bude čisto, bez korova i kvalitetno pripremljeno, te sa obradom zemljišta treba krenuti na vreme. Obrada zemljišta se vrši kao za kukuruz. Odličan je kao predusev pošto ostavlja zemljište čisto, bez korova.

Proso zahteva plodna zemljišta i pogoduje mu đubrenje. Za postizanje visokih i stabilnih prinosa treba upotrebiti 80-90 kg/ha azota, 120-150 kg/ha fosfora i 70-90 kg/ha kalijum. Raspored unošenja đubriva treba da bude kao i kod kukuruza.

Za setvu prosa se upotrebljava krupno, kvalitetno seme sa najmanje 93% klijavosti i 99% čistoće. Setva se obavlja kada je zemljište zagrejano na 12-15 ºC. Obavlja se širokoredno, uskoredno ili u trake. Količina semena za setvu zavisi od vrste setve i kreće se od 8-18 kg/ha. Dubina setve treba da iznosi 2-3cm.

Nega prosa obično počinje valjanjem useva posle setve da bi nicanje bilo ujednačeno. Na jako zbijenim i vlažnim zemljištima ova mera se ne preporučuje. Međuredna obrada je vrlo važna mera nege kod širokoredne setve, obično se primenje dva puta i to prva, plića na 2-4 cm dubine i druga na 4- cm.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca