Šta nudi poljoprivrednicima ProCredit banka

Za Novosadski sajam 2023. godina je izuzetno značajna – obeležava se  100 godina postojanja i održava se od 20. do 26. maja.

Danas je Međunarodni poljoprivredni sajam najveća i najznačajnija smotra agrara u ovom delu Evrope. Okuplja sve značajne aktere agrobiznisa i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu, iz Srbije i sveta.

Na Novosadskom sajmu istovremeno se prezentuju najnovija tehnička i tehnološka dostignuća u agraru, primena nauke u poljoprivredi, izložbe organske hrane, kao i one sa oznakama geografskog porekla, bogatstvo domaćeg genofonda, najsavremenija poljoprivredna mehanizacija, proizvodi i usluge iz najudaljenijih krajeva sveta.

Posetili smo i štand ProCredit banke i tom prilikom razgovarali sa Nenadom Tintorom, i tom prilikom saznali šta ova banka nudi poljoprivrednicima.

ProCredit banka u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, odobravaće  subvencionisane poljoprivredne kredite. Reč je dinarskim kreditima, sa fiksnim kamatnim stopama ročnosti do 5 godina.

“ Ovi krediti se izdvajaju prevashodno svojim kamatnim stopama. Kada se uzme u obzir stanje na tržištu kredita, stanje na tržištu kamata, dolazimo do toga da su subvencionisani krediti najatraktivniji. Reč je o beskamatnim kreditima za nabavku mineralnih đubriva sa 0 posto kamate, celokupnu kamatu stopu plaća Ministarstvo poljoprivrede. Takođe postoje i kreditimi gde  povlašćenu ulogu imaju mladi do 40 godina, osobe ženskog pola, i gazdinstva sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi,i  tu je kamatna stopa od 1 posto,  istakao je Nenad Tintor, iz ProCredit banke i dodao:  Ostali krediti imaju 3 i 5 posto kamatnu stopu.

Po njegovim rečima subvencionisani krediti unazad 10 godina su se pokazali kao najatraktivniji, i oni pozivaju poljoprivrednike da dođu na njihov štand.

“ ProCredit banka nudi i  kredite bez dodatnog obezbeđenja, tu se radi o garantnim šemama u saradnji sa agencijom koja nudi kredite do 10 godina, gde nije potrebno dodatno obezbeđenje u pojedinim slučajevima, a iznos kredita zavisi od kapaciteta samog klijenta. Takođe, imamo i kredite sa Srpskim udruženjem privrednika, gde je fleksibilno obezbeđenje bez dodatnog obezbeđenja, a mogućnost povrata do 20 posto investicija,  gde je maksimalni iznos kredita 30 hiljada evra.

Na Sajmu poljoprivrede koji se održava u Novom Sadu, ProCredit banka ima i kredite u saradnji sa njihovim poslovnim partnerima, snizili su kamatne stope, dogovorili duže ročnosti od sedam do deset godina, tako da će biti poljoprivrednicima olakšano da dobiju i da imaju olakšan pristup finansijskom tržištu, kapitalu, a i samo obezbeđenje će biti fleksibilno.

Na pitanje šta očekuju od Poljoprivrednog sajma Nenad Tintor je istakao da kao i prethodnih godina njihovi proizvodi budu dostupni poljoprivrednicima, da se informišu o njihovim proizvodima, i da su oni kao i prethodnih godina njihove proizvode prilagodinili njihovim potrebama poziva sve poljoprivrednike da dođu na njihov štand. Ono što se pokazalo to je niska cena, bez dodatnog obezbeđenja. Očekuju i raspisivanje programa od strane SCAP-Svetske banke i Ministarstva poljoprivrede za investicije do 400 hiljada evra, sa mogućnošću povrata od  50 odsto.

 

 

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

12.01.2024.

Međunarodna konferencija o jagodastom voću

12.01.2024.

Počinje prijava poljoprivrednika za kredite koje subvencioniše Opština Bogatić

27.11.2023.

Raspisan Treći javni poziv u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu u 2023. godini

27.11.2023.

OTVOREN TREĆI JAVNI POZIV PROJEKTA KONKURENTNA POLJOPRIVREDA SRBIJE

06.10.2023.

Radni sastanak sa predstavnicima Svetske banke

28.06.2023.

U toku su subvencionisani krediti Ministarstva poljoprivrede

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca