Održavanje voćnjaka tokom vegetacije

Ova godina je za proizvodnju u voćarstvu specifična, jer smo imali dosta padavina u prvih šest meseci, i sve je to praćeno sa dosta visokim temperaturama. Zbog ovoga, održavanje voćnih zasada mora biti prilagođeno ovoj godini.

U toku vegetacije u voćnjacima se mioraju izvršiti sledeće operacije:

uklanjanje korova, bez obzira što je to ove godine veoma komplikovano.

Zaštita voća od bolesti i štetočina i folijarna prihrana

Navodnjavanje i odvodnjavanje zasada

Letnja zelena i letnja rezidba

Berba, transport i skladištenje plodova

Poslovi posle berbe koji dovode do spremanja zasada za period mirovanja

Uklanjanje korova se može vršiti stalnom obradom zemnjišta ili primenom herbicida ili kombinacijom ova dva načina.

Zbog jakih kiša koje su pale u prethodnom periodu, došlo je do ispiranja azota ( N ) u zemljištu, pa se preporučuje primena folijarnih đubriva, tj. đubriva koja se voću dodaju preko lista. Ona su vrlo praktična, mogu se kombinovati sa zaštitom ali trba naglasiti da ona ne mogu da zamene osnovno jesenje đubrenje.

Voda je bitna stavka a često i limitirajući faktor uspešne proizvodnje voća. Za uspešnu voćarsku proizvodnju moramo biti spremni i na dodavanje vode biljkama ( sistemi za navodnjavanje ) kao i za odvođenje vode od biljaka putem kanala, rovova i razora. Ove godine moramo to raditi pogotovo u zasadima jagodastog ( jagoda, malina, kupina i borovnica) i jezgrastog voća ( oraha, leske ) koji ne podnose veliku vlagu tj. zadrđavanje velike vlage u zoni korenovog sistema.

Letnja zelena rezidba je rezidba tokom vegetacije kojom se ukalanjaju neodrveneli mladari, dok se letnjom rezidbom, koja se sprovodi u drugoj polovini vegetacije vrše korekcije na već odrvenelim letorastima.( povijanje, prekraćivanje itd.).

Posebna pažnja se svake a naročito ove godine mora posvetiti pravilnoj i pravovremenoj zaštiti voća.

Želimo da naglasimo da je pravilna zaštita krucijalna u svakoj biljnoj proizvodnji a posebno voćarskoj i da joj se mora posvetiti puna pažnja,

Berba, transport i skladištenje plodova je veoma osetljiva faza, jer se zna da ove operacije mogu koštati i do 40 % ukupnih troškova proizvodnje, pa i najmanja greška samo dalje pogoršava i onako obezvređenu voćarsku proizvodnju.

Po završetku berbe, naše voće ponovo obradimo ili poprskamo protiv korova a kod maline i kupine uklonimo stare lastare koji su doneli rod, i čekamo trenutak opadanja lista kada pristupamo prskanju sredtvima na bazi bakra, đubrimo organskim i mineralnim đubrivima i vršimo neki vid osnovne obrade zemljišta.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Uskoro manifestacija Dani kupine evo i gde

18.07.2024.

Kako visoke temperature utiču na voćarske kulture

17.07.2024.

Berba plodova šljive

09.07.2024.

Zaštita maline posle berbe

02.07.2024.

Letnja rezidba višnje

25.06.2024.

Grinje na malini

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca