KRKOBABIĆ – PONOVO POČINJU MIHOLJSKI SUSRETI SELA

Ovogodišnji, treći po redu Miholjski susreti sela šansa su da pokažemo jedno novo lice Srbije – gostoljubivo, nasmejano, tolerantno, spremno na takmičenje, ali i da pobedniku čestita“, izjavio je danas u Palati Srbija ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Kalendar manifestacija sa mestom održavanja i planiranim aktivnostima biće objavljen na sajtu Ministarstva za brigu o selu, za sve koji žele da ih posete tokom ovog leta i jeseni. Prvi susreti počinju već u ponedeljak u selima Surdulice i Doljevca, a zatim 15. jula u svojim selima manifestaciju će organizovati Odžaci, Boljevac i Valjevo. I ove godine manifestacije će se održavati širom Srbije sve do 1. decembra.

Krkobabić je danas potpisao ugovore sa predstavnicima 95 jedinica lokalnih samouprava, koje su sredstva dobile po Javnom konkursu za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“ u 2023. godini.

Ove godine ovi, sada već tradicionalni susreti, okupiće blizu 1.500 sela Srbije.

Predsednik komisije za odobravanje sredstava i praćenje realizacije po ovom programu je poznati pisac Ljubivoje Ršumović. „Za dve godine ovi susreti okupili su 1.800 sela i 250.000 učesnika i posetilaca, a ove godine u selima širom Srbije, očekujemo rekord sa 170.000 učesnika i posetilaca“ rekao je Risto Kostov, zamenik predsednika Komisije.

Foto Milan Obradović
Foto Milan Obradović

Predsednik opštine Knić Srećko Ilić, čija opština prvi put ove godine organizuje Miholjske susrete izjavio je „Drago mi je što će opština Knić postati deo jednog tima koji se svake godine nadmeće, druži i raduje istim povodom“.

Iskusniji organizatori nisu skrivali nestrpljenje da započnu sa prvim pripremama. „Ti dani u Babušnici su pravo veselje i za starije i za mlade i teško nam je odlučimo u kom selu ćemo koje godine organizovati Miholjske susrete. Sada kada smo odlučili i kada su sredstva tu, organizacija može da počne“ rekla nam je Kristina Aleksić, zamenica predsednice opštine Babušnica. Dragan Daničić, zamenik predsednika opštine Nova Crnja imao je zanimljivu sugestiju „Svako iz svog kraja treba da ponudi sebi svojstveno i samo najbolje. Predlažem da se kao završni događaj organizuju Miholjski susreti sela svih gradova i opština na jednom mestu i da tu pokažemo šta umemo i imamo. To bi bila prava slika Srbije“, zaključio je Daničić.

Podsećamo, podnosioci prijave na ovaj javni konkurs su jedinice lokalne samouprave, koje osmišljavaju program, datum, satnicu, i mesto održavanja jednodnevne ili višednevne manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“, a koja obuhvata aktivnosti u kojima učestvuje stanovništvo sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave.

Aktivnosti koje su podnosioci prijava i ove godine osmislili, a čiji se spektar svake godine proširuje, su najrazličitije. Od kulturno-umetničkih sadržaja – folklora, izvornog pevanja, sviranja gusala i tambura, preko slikanja i literarnih sadržaja do zanatskih i primenjenih umetnosti –  izrade rukotvorina, suvenira, tkanja, štrikanja, veza, pletenja.

Omiljena su i takmičenja u sportskim aktivnostima – od fudbala i košarke do narodnog višeboja (bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapa) i spremanje gastronomskih specijaliteta -tradicionalnih jela i kolača. Vraća se polako i tradicija izbora za mis sela.

Deca se najčešće takmiče u kvizu znanja, sportskim disciplinama, ali i slaganju kukuruzovine u kupe i trčanju u džaku.

Sredstva, do 500 hiljada dinara po prijavi, dodeljuju se prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“.

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.05.2024.

Miholjski susreti sela i ove godine bukte Srbijom

01.04.2024.

Dobeljeno 100 seoskih kuća

08.11.2023.

Osam porodica sa po četvoro dece i još 156 porodica dobilo kuće

17.10.2023.

Još 100 devojčica i dečaka sa svojim roditeljima pronašlo je novi dom u seoskim kućama

17.10.2023.

Treća zadružna škola – Bač

06.10.2023.

KUĆE ZA JOŠ 100 PORODICA U 79 SELA

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca