Treća zadružna škola – Bač

„Mali i usitnjeni posed u proseku 5,4 hektara, kakav je u Srbiji, nameće potrebu za udruživanjem u zadrugu kao najprimereniji oblik ekonomske organizacije, koji omogućava da poljoprivrednici postanu uspešni robni proizvođači, istakao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, otvarajući u Baču „Treću zadružnu školu Bač – Bački Gračac – Doroslovo 2023.“ i dodao:

„Zadruge su nužnost opstanka sela, mislim, pre svega, na evropski model zadrugarstva koji je danas prisutan u Srbiji. A praksa potvrđuje da svuda gde postoje uspešne zadruge i sela su živa – sa bogatim kulturnim i sportskim životom“, istakao je Krkobabić.

U ime organizatora, dobrodošlicu polaznicima Treće zadružne škole poželela je mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine, koja je govorila o primerima uspešnih zadruga AP Vojvodine, među kojima ima i takvih koje bi poželele mnoge razvijene evropske zemlje.

Skupu su se obratili i Miloš Vuković, direktor zemljoradničke zadruge „Zadrugar“ Bač, Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine i Petar Samolovac, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine.

Na okruglom stolu „Stanje i izazovi u poljoprivredi i zadrugarstvu“ svoje stručne poglede saopštili su profesori Novosadskog univerziteta: Žarko Ilin, Vitomir Vidović i Aleksandar Sedlar.

Učesnici i gosti Treće zadružne škole obišli su zemljoradničke zadruge: „Zadrugar“ Bač,  „Agrolika“ Bački Gračac  i „Nagy ret“ Doroslovo.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.11.2023.

Osam porodica sa po četvoro dece i još 156 porodica dobilo kuće

18.10.2023.

Kupite mehanizaciju konkurs traje do 23. oktobra

17.10.2023.

Još 100 devojčica i dečaka sa svojim roditeljima pronašlo je novi dom u seoskim kućama

06.10.2023.

KUĆE ZA JOŠ 100 PORODICA U 79 SELA

08.09.2023.

ŽIVOT NA SELU“ KROZ FOTOGRAFIJU I STIHOVE

28.08.2023.

KRKOBABIĆ U NOVOJ VAROŠI: OBIČAN ČOVEK U CENTRU PAŽNJE

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca