Gajenje tikvica

Sami možete gajiti tikvice, za čije poreklo možete biti sasvim sigurni. Kako bi tikvice bogato rađale zemljište treba obraditi još tokom jeseni.

Tada je potrebno da se ono prekopa na dubini od 25 cm, tako da se na jedan metar kvadratni stavi 3 kg đubrišta u 20 g superfosfara.

Boja tikvice može bili bela ili zelena, u zavisnosti od sorte. Nije komplikovana za gajenje, pa je za svoje potrebe možete gajiti u bašti, na otvorenom, ali ako želite veće prinose i zaradu, potrebno je uzgajati je u plasteniku.

Tikvica se seje u proleće, od kraja aprila do polovine maja na rastresitom zemljištu bogatom mineralima. Tikvica se sadi iz semena, te zbog toga treba odabrati zdravo seme, kako bi mlada biljka dala bogat rod. Tikvica se danas sadi u baštama za ličnu upotrebu, a u plastenicima i na njivama za preradu i široku distribuciju. Tikvice u fazi rasta razvijaju listove velike površine i teško podnose sušu i nedostatak vlage u zemljištu, pa ih treba redovno zalivati. Najbolje ih je posaditi na sunčano mesto koje je zaštićeno od vetra kako bi imale dovoljno sunčeve svetlosti za pravilan rast i razvoj, a istovremeno bile zaštićene od vremenskih neprilika.

Tikvice treba redovno pleviti i polivati. Tikvice se beru svakodnevno, jer češća berba podstiče biljke na formiranje novih cvetova i oplodnju pa se tako povećava i prinos. Tikvice se skidaju nožem ili makazama. Ako se ostavi da plod preraste 12 cm, može se desiti da izgubi na aromi i ukusu. Jedna biljka može dati 20 do 30 plodova.

Krupnije tikvice imaju nešto gori ukus od mekanih, a i smetaju da porastu nove tikvice.

Da biste povećali oprašivanje, možete povećati količinu insekata, tako što ćete za vreme cvetanja tikvice poprskati rastvorom od 100 g šećera i 1 litra vode. Da se insekti ne bi otrovali, biljke ne bi trebalo prskati hemijskim preparatima.

Možete ubirati tikvice čim vidite da su zrele za konzumiranje. Mali plodovi koji su još uvek vezani za cvetove dobri su kada se jedu sveži. Plodovi koji su pak malo veći, odnosno oni koji su dugi od 15 do 20 cm su dobri za kuvanje.

Tikvice se kriju ispod lišća, pa pažljivo proveravajte biljke svakog ili svakog drugog dana u periodu davanja plodova. Odrežite plod od biljke oštrim nožem kako biste izbegli povredu loze. Tikvice se mogu čuvati do dve nedelje u frižideru.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

17.07.2024.

Potrebni uslovi za gajenje rotkvice

17.07.2024.

Navodnjavanje paprike

03.07.2024.

Najbolji način gajenja rotkvice

03.07.2024.

Koliko je paradajzu potrebno vode

24.06.2024.

Zaštita povrtarskih useva od puževa

18.06.2024.

Priprema zemljišta za proizvodnju povrća

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca