Besplatne obuke i pomoć preduzećima i gazdinstvima

Tokom jula kreću besplatne obuke o izvorima finansiranja za mala i srednja preduzeća (MSP) i poljoprivredna gazdinstva iz sektora proizvodnje i prerade voća i povrća i biće obezbeđena konsultantska podrška za 20 preduzeća koja planiraju realizaciju investicija. Podrška investicijama obuhvata pripremu i podnošenje zahteva za finansiranje korišćenjem kredita poslovnih banaka i bespovratnih sredstava nacionalnih i inostranih fondova, za koja će MSP i gazdinstva lakše moći da konkurišu nakon obuke i mentorstva.

Obuku preduzeća i poljoprivrednih gazdinstava koja se bave proizvodnjom i preradom voća i povrća, kao i pripremu njihovih zahteva za podršku investicijama sprovešće novosadska konsultantska kuća Smart IPARD.

U predstojećim mesecima eksperti Smart IPARD-a organizovaće besplatne onlajn obuke za izradu poslovnih planova, aplikacija za kredite banaka i podsticaje iz budžeta AP Vojvodine, Republike Srbije, IPARD fonda, projekta Konkurentna poljoprivreda Srbije, i drugih. Pored toga, biće napravljen digitalni alat, jednostavan za korišćenje, besplatno dostupan svim zainteresovanim proizvođačima koji će, zahvaljujući tom softverskom rešenju, u par koraka moći da provere koji izvori finansiranja su im na raspolaganju i gde mogu da se prijave.

Mala i srednja preduzeća, naročito u ruralnim i manje razvijenim područjima, nemaju dovoljno informacija o raspoloživim izvorima finansiranja i često im nedostaju efektivne veštine finansijskog upravljanja i pripreme adekvatnih poslovnih planova i aplikacija za podršku investicijama. Smart IPARD se kroz ovaj projekat pretežno fokusira na poljoprivredna i prehrambena MSP iz sektora voća i povrća u manje razvijenim oblastima u Srbiji. Obezbeđuje obuku, onlajn kurseve i ciljano mentorstvo kako bi preduzeća i gazdinstva povećala finansijsku pismenost i poboljšala pristup i korišćenje finansijskih instrumenta. Aktivnost se realizuje uz podršku Projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID, a sprovodi  ACDI/VOCA.

Više informacija o obukama i pomoći oko priprema zahteva možete pronaći na https://smartipard.rs/ ili možete kontaktirati predstavnike Smart IPARD-a putem mejla kontakt@smart.ipard.rs.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Uskoro manifestacija Dani kupine evo i gde

18.07.2024.

Kako visoke temperature utiču na voćarske kulture

17.07.2024.

Berba plodova šljive

09.07.2024.

Zaštita maline posle berbe

02.07.2024.

Letnja rezidba višnje

25.06.2024.

Grinje na malini

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca