Pazite šta kupujete

Leto kao godišnje doba zbog visokih temperature povlači za sobom opravdani rizik za bezbednost hrane životinjskog porekla, tako da je veterinarska inspekcija na celoj teritoriji Republike Srbije, pojačala nadzor i kontrolu objekata koji su odobreni za skladištenje, proizvodnju i promet hrane. Naročita pažnja se usmerava na objekte brze hrane, restorane, trgovinske lance  i prodajna mesta u kojima postoje odeljenja za prodaju mesa i mleka, javne gradske pijace odnosno hale za prodaju mlečnih proizvoda i proizvoda od mesa, jaja, ribe.

Svega nekoliko sati na visokim temperaturama dovoljno je da se iz jedne bakterije u hrani razvije njih dva miliona. U veoma kvarljive vrste hrane spadaju mleveno meso i proizvodi od njega, proizvodi od jaja, naročito majoneza i mlečni proizvodi,.

U periodu sa visokim temperaturama hrana se mora čuvati na niskim temperaturama u takozvanom `hladnom lancu`.

Inspektori preduzimaju mere u svim situacijama kada se konstatuju nepravilnosti bilo da se radi o propustima u održavanju higijene, nepravilnoj manipulaciji hranom ili neadekvatnom čuvanju.

Zavisno od utvrđenih nepravilnosti nalaže se otklanjanje nedostataka, zabranjuje se obavljanje delatnosti i  stavljanje u promet neispravne hrane, povlačenje i uništavanje na licu mesta zatečene neispravne hrane,dok se protiv počinilaca prekršaja preduzimaju upravne radnje.

Uputstvo za postupanje sa namirnicama na visokim temperaturama preuzeti   овде

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

07.12.2023.

Kravlje ili biljno mleko odlučite sami

28.11.2023.

Pojačane kontrole prodaje ribe tokom posta

29.05.2023.

Na smederevcu nastaju svi sirevi

20.02.2023.

Vlada uvela prelevmane na mleko i mlečne proizvode

22.11.2022.

Da li su mlečni proizvodi zdravi

08.08.2022.

Meso i mleko u Saudijsku Arabiju

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca