Braon mramorasta stenica u vinogradima

Na području delovanja PSSS Negotin, vizuelnim pregledom pojedinih zasada vinove loze registruje se prisustvo jajnih legala i ispiljenih larvi braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys). U toku je piljenje larvi letnje generacije ove štetočine.

Braon mramorasta stenica je polifagna štetočina i do danas njeno prisustvo je registrovano na preko 300 biljnih vrsta, među kojima i veliki broj poljoprivrednih kultura.

Štete nastaju  kao posledica direktne ishrane odraslih jedinki i larvi. U vinogradima najveće štete prave u fazi sazrevanja grožđa. One pomoću usnog aparata za sisanje i bodenje ubacuju u biljno tkivo  enzime koji su sposobni da razlažu meka tkiva bobica grožđa. Na mestu uboda nastaju nekrotične tačke i udubljenja i takvi plodovi su potpuno neupotrebljivi jer bivaju podložni napadu mnogih patogena, pre svega prouzrokovača sive truleži grožđa (Botrytis cinerea).

Proizvođačima se preporučuje obavezan pregled zasada i tamo gde se registruje prisustvo  ove štetočine treba izvršiti njeno suzbijanje. Prednost pri izboru insekticida treba dati onima iz grupe piretroida koji su pokazali dobru efikasnost u njenom suzbijanju.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

14.02.2024.

Jelena Tanasković orezala vinograd u Bogojevcu

15.11.2023.

UTICAJ NISKIH TEMPERATURA NA VINOVU LOZU

09.11.2023.

Đubrenje vinove loze

21.07.2023.

Podsticaje za nabavku mehanizacije u sektoru voćarstva i vinogradarstva

05.05.2023.

Kosta Botunjac: Umetnost koja se pije

14.02.2023.

Na ovaj dan vinogradari treba da urade ovo

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca