Braon mramorasta stenica u vinogradima

Na području delovanja PSSS Negotin, vizuelnim pregledom pojedinih zasada vinove loze registruje se prisustvo jajnih legala i ispiljenih larvi braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys). U toku je piljenje larvi letnje generacije ove štetočine.

Braon mramorasta stenica je polifagna štetočina i do danas njeno prisustvo je registrovano na preko 300 biljnih vrsta, među kojima i veliki broj poljoprivrednih kultura.

Štete nastaju  kao posledica direktne ishrane odraslih jedinki i larvi. U vinogradima najveće štete prave u fazi sazrevanja grožđa. One pomoću usnog aparata za sisanje i bodenje ubacuju u biljno tkivo  enzime koji su sposobni da razlažu meka tkiva bobica grožđa. Na mestu uboda nastaju nekrotične tačke i udubljenja i takvi plodovi su potpuno neupotrebljivi jer bivaju podložni napadu mnogih patogena, pre svega prouzrokovača sive truleži grožđa (Botrytis cinerea).

Proizvođačima se preporučuje obavezan pregled zasada i tamo gde se registruje prisustvo  ove štetočine treba izvršiti njeno suzbijanje. Prednost pri izboru insekticida treba dati onima iz grupe piretroida koji su pokazali dobru efikasnost u njenom suzbijanju.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca