Pridružite nam se što pre – Osnovan klaster „Ujedinjeni za kvalitet“

Odlukom IO SPOS-a, SPOS je postao jedan od osnivača i član novoformiranog klastera proizvođača hrane i pića. Sedište klastera je u Pančevu, zvanično je osnovan 17. jula 2023. godine, a registrovan od APR-a 2. avgusta 2023. godine.

Predsednik Klastera „Ujedinjeni za kvalitet” je Milan Rajin, potpredsednik je Ivan Smajlović, a preostala tri člana Upravnog odbora Klastera su Katarina Delić, Dejan Veljović i Rodoljub Živadinović.

Klaster „Ujedinjeni za kvalitet“ ima za glavni cilj oštru borbu protiv falsifikovanja pre svega meda, rakije i vina, ali i svih drugih proizvoda poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača koji nam se budu pridružili.

Proizvođači meda, vina i rakije imaju velike probleme sa falsifikovanim proizvodima, a nove laboratorijske metode već pružaju mogućnost jednostavnog i nepogrešivog utvrđivanja falsifikata. Problem je samo u tome što ta metoda, iako nedavno akreditovana, još uvek nije na spisku Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede za slanje službenih uzoraka od strane inspektora, što je jedan od prioritetnih ciljeva klastera.

– Znamo da postoji mnogo neprijatelja ovih ideja, odnosno mnogo lobista koji su protiv postizanja ovakvih ciljeva, ali ćemo ih mnogo lakše savladati i pobediti ako nas bude bilo više i budemo pokrili što veći segment falsifikovane hrane i pića! One koji ne budu članovi klastera slobodno javno pitajte „zašto ne?“ – stoji u saopštenju.

Članarina je 2.000 dinara mesečno (ili jednokratno 24.000 dinara godišnje). Svrha članarine je samo jedna, a to je finansiranje analiza i to odmah, i pre nego spomenuta metoda bude uvrštena na spisak metoda za slanje službenih uzoraka, naravno preko pokreta potrošača, u skladu sa zakonom.

– Nemamo vremena za čekanje! Moramo da delamo i javnosti pokažemo šta narod jede i pije, i to ODMAH – poručuju iz novoosnovanog klastera i dodaju:

– Pridružite nam se što pre, što nas bude više, to ćemo lakše i brže stići do cilja – potpune eliminacije falsifikovane hrane i pića u Srbiji!

Popunjeni zahtev poslati na mejl (Upravni odbor Klastera odlučuje o prijemu): [email protected].

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

24.04.2024.

Za generalnog sekretara Evropskog pčelarskog saveza izabrana Biljana Tomić

23.04.2024.

Kako vreme utiče na pašu

19.04.2024.

Aleksandar Ivković: Potreban nam je Institut za pčele

15.04.2024.

Ne propustite ove radove na pčelinjaku

09.04.2024.

Saradnja ratara i pčelara mora da postoji

08.04.2024.

Pčelare zanimaju cvetovi trešnje

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca