Šta je potrebno uraditi u malinjaku posle berbe

Malinu napada veliki broj štetočina, prouzrokovača bolesti, korovi. Iz tog razloga, potrebno je preduzeti mere zaštite koje sprečavaju pojavu bolesti i obezbeđuju zdrav i kvalitetan rod. Nega i zaštita zasada maline posle berbe od izuzetne je važnosti, jer od toga zavisi zdravlje i rodni kapacitet malinjaka naredne sezone. Zato mere zaštite malinjaka treba početi u ovoj godini, a nastaviti na proleće sledeće godine.Nakon završene berbe bitno je nastaviti sa agrotehničkim i hemijskim merama kako bi se obezbedio rodni kapacitet za narednu godinu i produžio životni vek zasada.

Nega u malinjacima nakon berbe podrazumeva:1.rezidbu izdanaka, rodnih stabala koji su doneli rod ove godine;2.uklanjanje i uništavanje orezanih izdanaka;3.rezidbu i proređivanje letorasta koji su ostavljeni za narednu godinu;4.navodnjavanje;5.primena hemijskih mera zaštite sa ciljem suzbijanja štetnih organizama. Dvogodišnji izdanci koji su doneli rod su u fazi sušenja, dok su mladi izdanci u porastu. Nakon završene berbe, potrebno je da se stari izdanci iseku do osnove, ali je preporuka da se ne iznose odmah iz malinjaka, kako bi u narednom periodu, ukoliko nastupi period sa visokim temperaturama, služili kao zasena mladim izdancima. Optimalno je da se po  dužnom metru špalira odabere oko 10 zdravih, dobro formiranih izdanaka. Obolele i oštećene izdanke sa galama od malinine mušice galice ili prekomerno razgranate izdanke treba orezati do osnove i ukloniti, vodeći računa o ravnomernom sklopu izdanaka. Oni se privremeno vezuju u špalir, zbog bolje insolacije i aplikacije hemijskih sredstava. Sa ciljem zaštite od patogena: ljubičaste pegavosti izdanaka maline i smeđe pegavosti lista maline, preporučuje se primena nekog od fungicida:aktivne materije azoksistrobin+difenokonazol u dozi 0,75l/ha ili tebukonazol u dozi l0,75kg/ha.

Ukoliko se utvrdi napad eriofidne grinje lista maline i običnog paučinara (pregledom listova uoče simptomi) potrebno je da se izvrši tretman nekim od registrovanih akaricida:aktivne materije abamektin u dozi 0,075-0,1% ili bifenazat 0,2-0,375l/ha. Takođe, ukoliko se  pregledom malinjaka registruje prisustvo  biljnih vaši ili malinine mušice izdanka, preporučuje se primena nekog od insekticida: lambda-cihalotrin u dozi 0,2-0,3l/ha ili deltametrin u dozi 0,125l/ha. Krajem oktobra u malinjaku je potrebno nastaviti sa preventivom i to primenom nekih od preparata na bazi bakra, koji suzbija prezimljavajuće oblike bolesti.

Korovi u malinjacima suzbijaju se primenom mehaničkih i hemijskih mera ili kombinacijom istih.Mehaničke mere podrazumevaju primenu različitih agrotehničkih mera: plevljenje i okopavanje u redu, plitko oranje, drljanje, košenje i freziranje između redova (po potrebi). Pored plevljenja, okopavanja i freziranja, najčešće je potrebna i upotreba odgovarajućeg herbicida (sa čijom upotrebom treba biti oprezan i uz obaveznu konsultaciju sa stručnim licem). U malinjacima , pre svega sa aspekta zaštite bilja, daje se prednost obradi zemljišta tokom čitave godine u odnosu na košenje ili uništavanje korova herbicidima. Na jesen je neophodna obrada zemljišta sa istovremenin unosom mineralnih ili organskih đubriva.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.04.2024.

Koliko košta proizvodnja jednog kilograma maline

06.03.2024.

Jelena Tanasković: Ministarstvo poljoprivrede je ove godine na vreme počelo da se bavi malinama

01.03.2024.

Malinari traže otkupnu cenu

02.12.2023.

Prof.dr Zoran Rajić: Najvažnije je da održimo proizvodnju maline

08.11.2023.

NEGA MALINJAKA U JESENJEM PERIODU

20.10.2023.

Prilika da se srpski proizvodi plasiraju na mađarsko tržište

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca