Šta je potrebno uraditi u malinjaku posle berbe

Malinu napada veliki broj štetočina, prouzrokovača bolesti, korovi. Iz tog razloga, potrebno je preduzeti mere zaštite koje sprečavaju pojavu bolesti i obezbeđuju zdrav i kvalitetan rod. Nega i zaštita zasada maline posle berbe od izuzetne je važnosti, jer od toga zavisi zdravlje i rodni kapacitet malinjaka naredne sezone. Zato mere zaštite malinjaka treba početi u ovoj godini, a nastaviti na proleće sledeće godine.Nakon završene berbe bitno je nastaviti sa agrotehničkim i hemijskim merama kako bi se obezbedio rodni kapacitet za narednu godinu i produžio životni vek zasada.

Nega u malinjacima nakon berbe podrazumeva:1.rezidbu izdanaka, rodnih stabala koji su doneli rod ove godine;2.uklanjanje i uništavanje orezanih izdanaka;3.rezidbu i proređivanje letorasta koji su ostavljeni za narednu godinu;4.navodnjavanje;5.primena hemijskih mera zaštite sa ciljem suzbijanja štetnih organizama. Dvogodišnji izdanci koji su doneli rod su u fazi sušenja, dok su mladi izdanci u porastu. Nakon završene berbe, potrebno je da se stari izdanci iseku do osnove, ali je preporuka da se ne iznose odmah iz malinjaka, kako bi u narednom periodu, ukoliko nastupi period sa visokim temperaturama, služili kao zasena mladim izdancima. Optimalno je da se po  dužnom metru špalira odabere oko 10 zdravih, dobro formiranih izdanaka. Obolele i oštećene izdanke sa galama od malinine mušice galice ili prekomerno razgranate izdanke treba orezati do osnove i ukloniti, vodeći računa o ravnomernom sklopu izdanaka. Oni se privremeno vezuju u špalir, zbog bolje insolacije i aplikacije hemijskih sredstava. Sa ciljem zaštite od patogena: ljubičaste pegavosti izdanaka maline i smeđe pegavosti lista maline, preporučuje se primena nekog od fungicida:aktivne materije azoksistrobin+difenokonazol u dozi 0,75l/ha ili tebukonazol u dozi l0,75kg/ha.

Ukoliko se utvrdi napad eriofidne grinje lista maline i običnog paučinara (pregledom listova uoče simptomi) potrebno je da se izvrši tretman nekim od registrovanih akaricida:aktivne materije abamektin u dozi 0,075-0,1% ili bifenazat 0,2-0,375l/ha. Takođe, ukoliko se  pregledom malinjaka registruje prisustvo  biljnih vaši ili malinine mušice izdanka, preporučuje se primena nekog od insekticida: lambda-cihalotrin u dozi 0,2-0,3l/ha ili deltametrin u dozi 0,125l/ha. Krajem oktobra u malinjaku je potrebno nastaviti sa preventivom i to primenom nekih od preparata na bazi bakra, koji suzbija prezimljavajuće oblike bolesti.

Korovi u malinjacima suzbijaju se primenom mehaničkih i hemijskih mera ili kombinacijom istih.Mehaničke mere podrazumevaju primenu različitih agrotehničkih mera: plevljenje i okopavanje u redu, plitko oranje, drljanje, košenje i freziranje između redova (po potrebi). Pored plevljenja, okopavanja i freziranja, najčešće je potrebna i upotreba odgovarajućeg herbicida (sa čijom upotrebom treba biti oprezan i uz obaveznu konsultaciju sa stručnim licem). U malinjacima , pre svega sa aspekta zaštite bilja, daje se prednost obradi zemljišta tokom čitave godine u odnosu na košenje ili uništavanje korova herbicidima. Na jesen je neophodna obrada zemljišta sa istovremenin unosom mineralnih ili organskih đubriva.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

25.07.2024.

Zaštita maline tokom berbe

09.07.2024.

Zaštita maline posle berbe

08.07.2024.

Aleksandar Martinović: Izvesno povećanje otkupne cene maline

28.06.2024.

Druga takmičarska izložba proizvoda pod nazivom “Crveno zlato Srbije

25.06.2024.

Grinje na malini

09.06.2024.

Koja je cena maline

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca