Koliko je bitna rezidba kajsije posle berbe

Mesec dana posle berbe, a najkasnije krajem avgusta do polovine septembra treba obaviti drugu letnju, odnosno ranu jesenju rezidbu kajsija. Odstranjuju se, pre svega, polomljene i suve grane bez obzira na starost. Uklanjaju se bujni letorasti i vodopije, posebno na vrhovima skeletnih grana, kao i izrođeno rodno drvo. Takođe, treba odstraniti i grane koje prave jedna drugoj zasenu i tako se dobije osunčana i provetrena kruna. Važno je naglasiti da prilikom izvođenja ove rezidbe treba izbegavati ili svesti na minimum pravljenje velikih preseka jer se na taj način ostavljaju  obimnije rane i voćka iznuruje.

Ukoliko se ova operacija pravilno izvede smanjuje se obim prolećne rezidbe, rane brzo zarastaju jer je u ovom periodu intezivna kambijalna aktivnost, pa je mogućnost infekcije bolestima smanjena. Ipak, preporuka je da se posle izvršene rezidbe obavi tretiranje fungicidima.

Kombinacijom prolećne, rane letnje, druge letnje – rane jesenje rezidbe kod kajsija u rodu obrazuju se sve vrste rodnih grana sa velikim brojem cvetnih pupoljaka koji su otporniji prema niskim temperaturama, fenofaza cvetanja se produžava a sve to utiče na povećanu rodnost i bolji kvalitet.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Uskoro manifestacija Dani kupine evo i gde

18.07.2024.

Kako visoke temperature utiču na voćarske kulture

17.07.2024.

Berba plodova šljive

09.07.2024.

Zaštita maline posle berbe

02.07.2024.

Letnja rezidba višnje

25.06.2024.

Grinje na malini

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca