Koliko je bitna rezidba kajsije posle berbe

Mesec dana posle berbe, a najkasnije krajem avgusta do polovine septembra treba obaviti drugu letnju, odnosno ranu jesenju rezidbu kajsija. Odstranjuju se, pre svega, polomljene i suve grane bez obzira na starost. Uklanjaju se bujni letorasti i vodopije, posebno na vrhovima skeletnih grana, kao i izrođeno rodno drvo. Takođe, treba odstraniti i grane koje prave jedna drugoj zasenu i tako se dobije osunčana i provetrena kruna. Važno je naglasiti da prilikom izvođenja ove rezidbe treba izbegavati ili svesti na minimum pravljenje velikih preseka jer se na taj način ostavljaju  obimnije rane i voćka iznuruje.

Ukoliko se ova operacija pravilno izvede smanjuje se obim prolećne rezidbe, rane brzo zarastaju jer je u ovom periodu intezivna kambijalna aktivnost, pa je mogućnost infekcije bolestima smanjena. Ipak, preporuka je da se posle izvršene rezidbe obavi tretiranje fungicidima.

Kombinacijom prolećne, rane letnje, druge letnje – rane jesenje rezidbe kod kajsija u rodu obrazuju se sve vrste rodnih grana sa velikim brojem cvetnih pupoljaka koji su otporniji prema niskim temperaturama, fenofaza cvetanja se produžava a sve to utiče na povećanu rodnost i bolji kvalitet.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

13.05.2024.

Obaranje grana kod šljive

24.04.2024.

Kako gajiti ribizlu

02.04.2024.

Kako do krupnijeg ploda borovnice

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

08.02.2024.

Kako trenutna temperatura utiče na voće

05.02.2024.

Savetovanje o proizvodnji voća

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca