Pulpa od šljive

Za pulpiranje dolaze u obzir sve šljive, najčešće požegača, a iskorišćuju se i mirabele i renklote. Jasno je, prema tome, da pulpiranje šljiva ima za našu zemlju ogroman značaj. Naročito u prethodnim godinama a i ove kada su velike vrućine uslovile da je nemoguće brzo ubrati i prodati plodove u svežem stanju a samim tim i iskoristiti sav rod. Pulpiranjem se mogu plasirati u inostranstvo velike količine šljive požegače, jer je tražena i cenjena; ali se isto tako može uposliti i domaća prerađivačka. delatnost, jer se pulpa od šljiva može raznoliko preraditi.

Berba šljive za pulpiranje obavlja se rukom, 4 do 6 dana pre potpune zrelosti, kad ima dovoljno šećera i pektina, a ipak nije prezrela. Sortiranje se obavlja prilikom same berbe koja se vrši u dva do tri navrata, kako šljive sazrevaju. Plodovi koji su bolesni, crvljivi, natruli, jako oštećeni i ispod 3 cm promera ne dolaze u obzir za pulpiranje. Takvi plodovi mogu se delom iskoristiti za mark. Šljiva se prenosi do mesta pulpiranja u malim plitkim sandučićima ili u košarama do 20 kg težine pa ih treba što pre pulpirati.

Pulpiranje se vrši sa košticama ili bez njih u zavisnosti od potrebe kupaca. Ako se radi rukom, onda treba mnogo više radne snage. jer to ide sporo. Plodovi se režu preko polovine i vadi koštica ručno ili se koštice vade bez razrezivanja pomoću malih ručnih sprava. Sve drugo radi se isto kao kod breskva i kajsija.

Na 100 kg plodova dodaje se 5 i 6% SO2 i 5 l vode ako se pulpiraju celi plodovi s košticom, a 4 i 6 % SO2 i 6 l vode ako se pulpira bez koštica.

Šljivina pulpa treba da ima zlatno-žutu boju, kožicu nešto bleđu nego kod svežih plodova, meso elastično, pod prstima se gnječi, a sok dobru gustinu i ujednačeno obojen.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Uskoro manifestacija Dani kupine evo i gde

18.07.2024.

Kako visoke temperature utiču na voćarske kulture

17.07.2024.

Berba plodova šljive

09.07.2024.

Zaštita maline posle berbe

02.07.2024.

Letnja rezidba višnje

25.06.2024.

Grinje na malini

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca