Kako se boriti sa sušom u voćnjaku

U proizvodnji voća, u borbi protiv suše treba primeniti sve raspoložive agrotehničke mere koje imaju preventivni karakter.

Izbor vrsta tolerantnih na sušu –breskva, kajsija, badem, orah, dunja, višnja, trešnja, šljiva, vinova loza.

Izbor sorte –sorte ranog i srednje ranog vremena sazrevanja. Izbor podloge-sejanac badema ,vinogradarska breskva, divlje kruške, belog gloga ,magrive, divlje trešnje, džanarike, oskoruše.

Meliorativno đubrenje –stajnjakom.

Održavanje zemljišta u stanju jalovog ugara ili kombinacija sa primenom herbicida ili zastiranje u zoni redova.(redovno suzbijanje korova). Pravovremena zaštita od štetočina i prouzrokovača bolesti.

Kontrola bujnosti i rodnosti proredjivanjem cvetova i plodova. Zaštita od prejakog sunčevog delovanja primenom mreža za zasenčivanje.

Najefikasnija mera u borbi protiv suše je navodnjavanje! Neophodno u područijima sa padavinama ispod 500 mm godišnje. Potrebno je poznavati specifičnu potrošnju voćne vrste koja se navodnjava i uzeti u obzir agroekološke uslove. Kritične faze : 12-14 dana po precvetavanju, posle junskog opadanja plodova, 15-20 dana pre bodaničke zrelosti , 15-20 dana pre prestanka rastenja. Mlade voćke su osetljivije od starijih, kao i rodne od nerodnih. Najpovoljniji sistem za navodnjavanjeje sistem kap- po- kap.

Nephodno je imati podatke o vodnim kapacitetima zemljišta (poljski vodnikapacitet i vlažnost uvenuća u zoni korenovog sistema).

Potrebno je odrediti dubinu korenovog sistema, tj. zonu kvašenja zemljišta,kao i dozvoljeno isušivanje.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.07.2024.

Kako visoke temperature utiču na voćarske kulture

17.07.2024.

Berba plodova šljive

09.07.2024.

Zaštita maline posle berbe

02.07.2024.

Letnja rezidba višnje

25.06.2024.

Grinje na malini

18.06.2024.

Kako protiv smotavca i pepelnice jabuke

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca