Šta uraditi u Eagraru ukoliko premine nosilac gazdinstva

Situacija koja se često javljala prilikom upisa, odnosno obnavljanja gazdinstva u eAgraru, ukoliko dođe do toga da premine nosilac gazdinstva, a u kojoj se poljoprivredni proizvođači nisu dovoljno dobro snašli.

Naime, usled smrti nosioca gazdinstva ili bilo koje promene na gazdinstvu, u ranijem sistemu Registra poljoprivrednih gazdinstava, naslednici, odnosno članovi gazdinstva su bili u obavezi da prijave ovu promenu na gazdinstvu Upravi za trezor, na propisanom formularu, u roku od 30 dana nakon okončanja ostavinskog postupka.

Do pravnog okončanja postupka gazdinstvo je bilo u „zamrznutom statusu“ i njegovim finansijama se nije moglo upravljati.

Kod novog sistema, eAgrar obezbeđuje nastavak rada i poslovanja gazdinstva ukoliko postoje upisani članovi gazdinstva, naravno koji žive na istoj adresi na kojoj je bio i pokojni nosilac.

Dakle, u slučaju ako porodično poljoprivredno gazdinstvo ima upisano dva ili više članova, prema Pavilniku o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, promeni podataka i obnovi registracije, elektronskom postupanju, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva, u slučaju smrti nosioca gazdinstva preostali upisani članovi sporazumno određuju privremenog nosioca iz svojih redova do okončanja ostavinskog postupka i sprovođenja promene u katastru nepokretnosti i o tome obaveštavaju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno, Upravu za agrarna plaćanja, u roku od 30 dana.

Ako porodično poljoprivredno gazdinstvo ima upisano jednog člana, u slučaju smrti nosioca, upisani član postaje nosilac poljoprivrednog gazdinstva.

U slučaju da nema nema upisanog nijednog člana, u slučaju smrti nosioca, poljoprivredno gazdinstvo se briše iz Registra.

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca