Šta uraditi u Eagraru ukoliko premine nosilac gazdinstva

Situacija koja se često javljala prilikom upisa, odnosno obnavljanja gazdinstva u eAgraru, ukoliko dođe do toga da premine nosilac gazdinstva, a u kojoj se poljoprivredni proizvođači nisu dovoljno dobro snašli.

Naime, usled smrti nosioca gazdinstva ili bilo koje promene na gazdinstvu, u ranijem sistemu Registra poljoprivrednih gazdinstava, naslednici, odnosno članovi gazdinstva su bili u obavezi da prijave ovu promenu na gazdinstvu Upravi za trezor, na propisanom formularu, u roku od 30 dana nakon okončanja ostavinskog postupka.

Do pravnog okončanja postupka gazdinstvo je bilo u „zamrznutom statusu“ i njegovim finansijama se nije moglo upravljati.

Kod novog sistema, eAgrar obezbeđuje nastavak rada i poslovanja gazdinstva ukoliko postoje upisani članovi gazdinstva, naravno koji žive na istoj adresi na kojoj je bio i pokojni nosilac.

Dakle, u slučaju ako porodično poljoprivredno gazdinstvo ima upisano dva ili više članova, prema Pavilniku o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, promeni podataka i obnovi registracije, elektronskom postupanju, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva, u slučaju smrti nosioca gazdinstva preostali upisani članovi sporazumno određuju privremenog nosioca iz svojih redova do okončanja ostavinskog postupka i sprovođenja promene u katastru nepokretnosti i o tome obaveštavaju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno, Upravu za agrarna plaćanja, u roku od 30 dana.

Ako porodično poljoprivredno gazdinstvo ima upisano jednog člana, u slučaju smrti nosioca, upisani član postaje nosilac poljoprivrednog gazdinstva.

U slučaju da nema nema upisanog nijednog člana, u slučaju smrti nosioca, poljoprivredno gazdinstvo se briše iz Registra.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

17.05.2024.

Sutra počinje najvažniji agro-biznis događaj

15.05.2024.

Konkurs za nabavku opreme

01.05.2024.

Miloš Vučević: Rast stočarstva jedan od prioriteta i sprovodiće se kroz mere i aktivnosti usmerene na očuvanje stočnog fonda

26.04.2024.

Konkurs za korišćenje sredstava za subvencije u poljoprivredi

17.04.2024.

Rešenja o vlasništvu za obradivo zemljište

09.04.2024.

Izložba poljoprivredne mehanizacije tradicionalno privlači najveći broj posetilaca Međunarodnog poljoprivrednog sajma

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca