Održan 14. tradicionalni Etno sajam zdrave hrane, starih zanata i narodne kulture

U Baljevcu na Ibru održan je 14. tradicionalni Etno sajam zdrave hrane, starih zanata i narodne kulture u okviru manifestacije „Podibarski susreti – Nemanjićki dani“ u organizaciji etno-umetničkog kluba „Čerenjski“, a uz podršku opštine Raška.

Od 2004. godine, od kada su se bračni par Milomir Mile i Zorica Jasnić, vratili u svoj rodni kraj iz Beograda, Baljevac na Ibru je postao čuven i po Etno umetničkom klubu „Čerenjski“ koji je ovo dvoje entuzijasta osnovalo. EUK „Čerenjski“ okuplja i mlade i one starije pa je, po rečima njegovih osnivača, idealan spoj mladosti i iskustva. Nastao sa ciljem sveobuhvatnog čuvanja tradicije i običaja donjeg Ibra i stare Raške, EUK „Čerenjski“ je razvio niz radionica: folklorno-pevačku radionicu sa besedništvom, kreativnu, pletarsko-korparsku, glumačko-plesnu radionicu, tkačku, radionicu za izradu suvenira i pripremu starinskih jela (Gostoprimnica Nemanjića).

Prisutnima se obratio  predsednik opštine Raška, Nemanja Popović, i tom prilikom istakao da su ovakve manifestacije bitne za ovaj kraj.

Po prvi put održan je i festival narodne pesme, prvi glas Ibarskih susreta, u znak sećanja na Mihaila Mike Radovanovića.

Nemanja Popović, predsednik opštine Raška
Nemanja Popović, predsednik opštine Raška

Sajam je okupio 25  izlagače  iz cele Srbije. Etno sajam zdrave hrane, starih zanata i narodne kulture ima za cilj afirmaciju tradicionalnih proizvoda kao prvorazrednih tržišnih i izvoznih artikala, koji treba da postanu i nezaobilazni element turističke ponude.

Milomir Jasnić

Dodeljene su nagrade i zahvalnice, za najlepšti štand, nagrada za najorginalnije tradicionalno jelo, za najorginalniji ručni rad, na najlepši suvenir.

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca