Sunčanica i toplotni udar kod ovaca

Ilustracija: ovce, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: ovce, foto: Svetlana Kovačević

Ovce ne izlagati dugo na suncu u žarkim i vrelim letnjim danima i obezbediti osenčena mesta sa dovoljno količine sveže vode za piće. Teranje ovaca bez mogućnosti da se zaštite od dugotrajnog delovanja sunčanih zraka može kod ovaca da dovede do sunčanice,a teranje ovaca u velikim stadima u vreme sparnih dana može da dovede i do toplotnog udara. Transport i teranje stada ovaca ne vršiti u žarke i sparne letnje dane.

Na pašama obezebediti osenčena mesta i dovoljno sveže vode. Mere koje farmer može da preduzme u ovakvim slučajevima su da:životinju ili celo stado odmah treba smestiti u osenčena,skrovita mesta,hladne prostorije,uterati u neki potok,baru ili polivati hladnom vodom.

Može pomoći flebotomija, pustanje krvi iz vena(najlakše ušnih). Ukoliko ne dođe do poboljšanja zdravstvenog stanja ovce ili ovaca,što pre potražiti pomoć veterinarske službe. U vrelim letnjim danima šesto dolazi i do upale mlečne žlezde kod ovaca i ukoliko se ne otkrije na vreme i ne preuduzmu odgovarajuće preventivne mere,često dolazi i do uginuća kod ovaca.

Od velike važnosti kao preventivna mera od nastanka mastitisa je i svakodnevni vizuelni pregled vimena ovaca i rano otkrivanje upale mlečne žlezde,kao mera u cilju održavanja dobrog  zdravstvenog stanja kod ovaca u stadu.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca