Izbor sorti borovnice

Ilustracija; borovnice, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija; borovnice, foto: Domaćinska kuća

Većina savremenih i produktivnih sorti borovnice su samooplodne. Iako je sa stanovišta primene agrotehničkih mera a posebno berbe, lakše gajenje samo jedne sorte u zasadu, sigurnije je da se posadi nekoliko sorti. Pri tome naravno voditi računa da se odabrane sorte mogu međusobno oprašivati a da kvalitet plodova odgovara zahtevima tržišta. Oprašivanje borovnice je najuspešnije kada se sorta koja je oprašivač i sličnog je vremena cvetanja kao i glavna sorta, posadi na određenom rastojanju u istom redu sa glavnom sortom. Drugi način je naizmenična sadnja glavne sorte i sorte oprašivača na čitavoj površini zasada.

Za proizvodne zasade koristiti sadnice proizvedene nekim od vegetativnih načina, u rasadnicima koji su pod stalnom kontrolom ovlašćenih državnih institucija. One moraju biti deklarisane, sertifikovane, sortno ispravne i odgovarati propisanim standardima kvaliteta u pogledu razvijenosti i zdravstvenog stanja. Djuk (Duke) se preporučuje kao vodeća sorta u komercijalnim zasadima Republike Srbije. Prosečan prinos po žbunu je oko 6 kg, dugo ostaje u svežem stanju, dobro podnosi transporti i pogodna je za potrošnju u svežem stanju. Iskustva u gajenju ove sorte u našim uslovima ukazuju na njenu jaku osetljivost na nedostatak i zemljišne i vazdušne vlage. Blukrop (Bluecrop) se preporučuje za gajenje u našoj zemlji kao dopuna vodećoj sorti Djuk. Rađa redovno i dobro (oko 4-6 kg po žbunu).

Dobro podnosi transport i čuvanje ali je osetljiva na rak izdanaka borovnice. Patriot (Patriot) je kao i prethodne dve američka sorta, preporučuje se kao prateća sorta u Srbiji.

Odlične je rodnosti, veoma je otporna na niske temperature, a dobro podnosi vlažnija zemljišta i ona lošije strukture. Sorte Aurora i Liberti se preporučuju za gajenje u ograničenom obimu, kao dopuna postojećem sortimentu i za produženje sezone berbe.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca