U Vranju danas vrilo kao u košnici

Ljubitelji meda, pčelinjih proizvoda i preparata mogli su danas u Vranju da posete Pčelarski sajam jugoistočnog Balkana koji prvi put organizuju pčelarski savezi iz – Srbije, Severne Makedonije, Grčke i Republike Srpske, a   izlagači  su bili iz Bugarske, Albanije, Turske i Crne Gore.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković najavila je danas da će naredne godine davanja po košnici biti uvećana za 25 odsto i iznosiće 1000 dinara.

„Iznos podsticajnih sredstava po košnici pčela u 2023. godini iznosio je 800 dinara po košnici, a oni pčelari koji su u sistemu organske proizvodnje dobijaju i dodatni iznos podsticaja od 40 odsto“, podsetila je Tanasković.

Ministarka Tanasković je kazala da je med u perspektivi velika izvozna šansa Srbije jer je čitava zemlja pogodna za razvoj pčelarstva, a prepoznavši značaj razvoja pčelarstva u Srbiji, MPŠV je obezbedilo brojne podsticaje za pčelare.

Na otvaranju sajma, govorio je i gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

,,Ponosni smo na ovu sajamsku manifestaciju, koja već postaje tradicionalna. Cilj nam je da se ovde, zahvaljujući poziciji našeg grada, okuplja i spaja što veći broj ljudi iz regiona. Ovom prilikom, želim da izrazim veliku zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede na pomoći i podršci koju pruža Vranju u svim aktivnostima i projektima koje zajedno realizujemo, kao i SPOS-u na izuzetnoj saradnji u organizovanju ovog sajma. Takođe, posebno se zahvaljujem pčelarima koji su podsterk svim mladim ljudima, jer pokazuju kako se radom, požrtvovanjem dolazi do uspeha i velikih rezultata“, istakao je gradonačelnik.

Pored izložbenog dela, na sajmu je  bilo  reči o projektima GIZ Perspektive za mlade pčelare u ruralnim područjima i Pčelarenje za budućnost.

Na stručnom predavanju iz pčelarstva govorio je   Rodžer Paterson, pčelar praktičar, predavač i autor brojnih knjiga iz oblasti pčelarstva iz Velike Britanije.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca