U Vranju danas vrilo kao u košnici

Ljubitelji meda, pčelinjih proizvoda i preparata mogli su danas u Vranju da posete Pčelarski sajam jugoistočnog Balkana koji prvi put organizuju pčelarski savezi iz – Srbije, Severne Makedonije, Grčke i Republike Srpske, a   izlagači  su bili iz Bugarske, Albanije, Turske i Crne Gore.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković najavila je danas da će naredne godine davanja po košnici biti uvećana za 25 odsto i iznosiće 1000 dinara.

„Iznos podsticajnih sredstava po košnici pčela u 2023. godini iznosio je 800 dinara po košnici, a oni pčelari koji su u sistemu organske proizvodnje dobijaju i dodatni iznos podsticaja od 40 odsto“, podsetila je Tanasković.

Ministarka Tanasković je kazala da je med u perspektivi velika izvozna šansa Srbije jer je čitava zemlja pogodna za razvoj pčelarstva, a prepoznavši značaj razvoja pčelarstva u Srbiji, MPŠV je obezbedilo brojne podsticaje za pčelare.

Na otvaranju sajma, govorio je i gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

,,Ponosni smo na ovu sajamsku manifestaciju, koja već postaje tradicionalna. Cilj nam je da se ovde, zahvaljujući poziciji našeg grada, okuplja i spaja što veći broj ljudi iz regiona. Ovom prilikom, želim da izrazim veliku zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede na pomoći i podršci koju pruža Vranju u svim aktivnostima i projektima koje zajedno realizujemo, kao i SPOS-u na izuzetnoj saradnji u organizovanju ovog sajma. Takođe, posebno se zahvaljujem pčelarima koji su podsterk svim mladim ljudima, jer pokazuju kako se radom, požrtvovanjem dolazi do uspeha i velikih rezultata“, istakao je gradonačelnik.

Pored izložbenog dela, na sajmu je  bilo  reči o projektima GIZ Perspektive za mlade pčelare u ruralnim područjima i Pčelarenje za budućnost.

Na stručnom predavanju iz pčelarstva govorio je   Rodžer Paterson, pčelar praktičar, predavač i autor brojnih knjiga iz oblasti pčelarstva iz Velike Britanije.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.07.2024.

Ocenjivanje meda

08.07.2024.

Varoa i njeno suzbijanje

05.07.2024.

Šta veže sve pčelare u regionu

02.07.2024.

Pčelari do petka mogu da se prijave za subvencije po košnici

26.06.2024.

Za pčelarstvo 30 miliona dinara

24.06.2024.

Pojilo za pčele

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca